U SRBIJI ZA PET DANA 892 OTKAZA, isplata penzija iz jednog dela

IzdvajamoPreduzetnikSrbijaVesti

27.3.2020 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U SRBIJI ZA PET DANA 892 OTKAZA, isplata penzija iz jednog dela U SRBIJI ZA PET DANA 892 OTKAZA, isplata penzija iz jednog dela
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je u petak da se Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ ) do sada... U SRBIJI ZA PET DANA 892 OTKAZA, isplata penzija iz jednog dela

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je u petak da se Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ ) do sada elektronskim putem obratilo 892 ljudi koji su ostali bez posla i dodao da svi koji u vreme vanrednog stanja u privatnom i državnom sektoru dobiju otkaz na zakonit ili nezakonit način, mogu o tome da obaveste NSZ i ostvare svoja prava i naknadu.

Građani koji ostanu bez posla se mogu NSZ obratiti elektronskim putem na sajtu Ministarstva za rad i ove nacionalne službe. „Poruka svim zaposlenima u privatnom i državnom sektoru je da mogu na sajtu Ministarstva ili na novootvorenoj vajber zajednici da nađu sve informacije kada je u pitanju radno pravo i svi oni koji dobiju otkaz, na zakonit ili nezakonit način, mogu da se obrate NSZ, ostvare svoja prava i primaće naknadu u slučaju nezaposlenosti“, rekao je Ðorđević za RTS.

On je rekao da to nije novi mehanizam, već da je to pravo radnika i vrsta pomoći koja je postojala i ranije, kako bi prebrodili period dok ne pronađu novi posao. Podsetio je da je jedan od mera Vlade Srbije bila da se radnici ne otpuštaju i da im se ne smanjuju plate, dodajući da državna uprava nikoga neće otpustiti i neće korigovati plate. „Mi se toga držimo i to je primer koji mi na neki način dajemo privatnom sektoru, da posao može da se organizuje i od kuće, a da se drži na nivou“, rekao je Ðorđević.

Govoreći o penzijama, Ðorđević je podsetio da će martovsku penziju najstariji sugrađani dobiti odjednom, a ne iz dva dela kao do sada, dodajući da će uz tu penziju do 10. aprila dobiti i jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 dinara. On kaže da su osmišljeni i načini kako da penzija stigne do građana, a da oni ne napuštaju svoj dom, jer spadaju u najrizičniju grupu, a jedan od načina je da penzioner ovlasti nekog za podizanje penzije, a drugi da penzioner lično pozove banku i zatraži da pošalje vrednostnu pošiljku preko pošte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...