U SVETU POPUŠTAJU MERE OGRANIČENJA Dug put do povratka u normalno funkcionisanje

SvetVesti

1.5.2020 10:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U SVETU POPUŠTAJU MERE OGRANIČENJA Dug put do povratka u normalno funkcionisanje U SVETU POPUŠTAJU MERE OGRANIČENJA Dug put do povratka u normalno funkcionisanje
Iako broj zaraženih korona virusom u svetu svakodnevno raste a vanredne mere preventive i zaštite od infekcije su i dalje na snazi, u mnogim... U SVETU POPUŠTAJU MERE OGRANIČENJA Dug put do povratka u normalno funkcionisanje

Iako broj zaraženih korona virusom u svetu svakodnevno raste a vanredne mere preventive i zaštite od infekcije su i dalje na snazi, u mnogim državama u toku je ublažavanje ili ukidanje restriktivnih mera uvedenih zbog sprečavanja širenja pandemije.

Od 44 evropske zemlje koje su uvele vanredne mere, u 21 je počelo ublažavanje restrikcija, dok se u još 11 blaže mere planiraju za naredne dane, izjavio je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

Danska i Češka Republika delimično su ublažile vanredne mere i, prema zvaničnim procenama vlada tih zemalja, to nije rezultiralo povećanjem broja novozaraženih, javlja britanski “Guardian”. Nemačka i Španija takođe ublažavaju restrikcije, iako broj novih slučajeva i broj preminulih u tim zemljama i dalje raste.

Nemačka kancelarka Angela Merkel održala je video sastanak sa liderima 16 nemačkih saveznih država na kojem je odlučeno da se u narednim danima otvore muzeji, parkovi i igrališta, ali da se sačeka sa otvaranjem škola i vrtića.

Španski ministar zdravlja Salvador Ilja (Illa) saopštio je da će građanima biti dozvoljeni izlasci dva puta dnevno, ujutru od 6h do 10h i uveče od 20h do 23h, dok će strijim građanima, preko 70 godina starosti, biti dozvoljenje šetnje od 10h do 12h i uveče od 19h do 20h.

Odluke o ublažavanju vanrednih mera u Francuskoj biće donošene sukcesivno i decentralizovano, posebno u svakom od 95 departmana i u zavisnosti od situacije na terenu. Ministarka ekologije Elisabet Born (Elisabeth Borne) najavila je od 11. maja pomoć od 50 evra svakom Francuzu koji hoće da popravi svoj bicikl i tako doprinese smanjenju emisije štetnih gasova.

Italijanski premijer Ðuzepe Konte (Giuseppe Conte) ocenio je da se Italija polako vraća u normalu, ali da će sve odluke o ukidanju vanrednih mera biti donete samo na preporuku medicinskih stručnjaka. „Nije popularno ovo što kažem, ali vlada nije u stanju da odmah obezbedi povratak Italije u normalne tokove“, rekao je Konte.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson), koji se oporavio od zaraze Covid-19, ocenio da je Britanija izbegla katastrofu i mogućih pola miliona smrtnih ishoda od korona virusa zahvaljujući odlukama koje je donela vlada.

Epidemiološka situacija se ne smiruje u Rusiji. Broj zaraženih je premašio cifru od 100.000, a ruski premijer Mikail Mišucin (Mikhail Mishustin) obavestio je predsednika Vladimira Putina da ide u samoizolaciju jer je testiran pozitivno na korona virus.

Po prvi put, Južna Koreja je saopštila da nema novih slučajeva Covid-19, ali se zato situacija u Brazilu degradira iz dana u dan sa rastom broja obolelih i velikom smrtnošću. U Kini se polako normalizuje život uz primenu novih pravila i sprovođenje mera prevencije i zaštite u svakodnevnom životu.

SAD su najteže pogođene epidemijom korona virusa na svetu. “Guardian” izveštava da je do sada bez posla ostalo 18,4 odsto radno sposobnih Amerikanaca. “New York Times” je precizniji i izveštava da je dosadašnji bilans epidemije korona virusa više od 30 miliona nezaposlenih građana SAD.

  • Maja

    1.5.2020 #1 Author

    Potrebno je poceti sa relaksiranjem mera i sticanjem kolektivnog imuniteta..

    Odgovori

  • NINICA

    14.8.2022 #2 Author

    Kreće na bolje!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...