U TREĆEM KVARTALU POOŠTRENI USLOVI KREDITIRANJA U SRBIJI Više za privredu nego za stanovništvo

BankeNovacSrbijaVesti

2.12.2020 10:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U TREĆEM KVARTALU POOŠTRENI USLOVI KREDITIRANJA U SRBIJI Više za privredu nego za stanovništvo U TREĆEM KVARTALU POOŠTRENI USLOVI KREDITIRANJA U SRBIJI Više za privredu nego za stanovništvo
Prema rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka u trećem kvartalu, koju sprovodi Narodna banka Srbije, i dalje je primetna povećana averzija banaka prema riziku... U TREĆEM KVARTALU POOŠTRENI USLOVI KREDITIRANJA U SRBIJI Više za privredu nego za stanovništvo

Prema rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka u trećem kvartalu, koju sprovodi Narodna banka Srbije, i dalje je primetna povećana averzija banaka prema riziku u uslovima novog talasa korona virusa, što je dovelo do pooštravanja kreditnih standarda za privredu i stanovništvo, ali u znatno manjoj meri nego u drugom tromesečju ove godine.

Kako se ističe, preduzete mere NBS su doprinele produženju rokova otplate kredita stanovništvu, dok su dinarski uslovi kreditiranja malih i srednjih preduzeća bili povoljniji zahvaljujući odobravanju kredita iz garantne šeme.

Pooštravanje kreditnih uslova u većoj meri se odnosilo na velika preduzeća, kao i na devizne kredite, dok su kreditni uslovi za poljoprivrednike blago ublaženi, najverovatnije zbog dobre poljoprivredne sezone.

Poslovne banke beleže povećanu tražnju za kreditima tokom trećeg tromesečja i kod privrede i kod stanovništva, vođene pre svega potrebom za likvidnošću i refinansiranjem, ali i kupovinom nepokretnosti kod stanovništva, navodi se u analizi.

Jedna osoba daje drugoj evre
Foto: Pixabay.com

Kod privrede tražnja je bila usmerena pre svega ka dugoročnijim izvorima finansiranja, a tražnja je posebno povećana za kreditima za finansiranje obrtnih sredstava i refinansiranje postojećih obaveza, dok je smanjena tražnja za investicionom kreditima.

Primetno je da su se preduzeća od početka korona krize više orijentisala na sopstvene izvore finansiranja i alternativne izvore.

Poslovne banke u većini očekuju dodatno poboljšanje kretanja na kreditnom tržištu tokom četvrtog kvartala, dok manji broj banaka smatra da bi u četvrtom kvartalu moglo da dođe do dodatnog zaoštravanja kreditnih uslova u odnosu na treći kvartal, posebno u necenovnom segmentu. Takođe se očekuje i dalji rast tražnje za kreditima kako privrede tako i stanovništva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...