RAST CENA I PAD VREDNOSTI NACIONALNE VALUTE

U Turskoj inflacija dostigla 17,14 odsto

SvetVesti

7.5.2021 13:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Turskoj inflacija dostigla 17,14 odsto U Turskoj inflacija dostigla 17,14 odsto
Prema Turskom zavodu za statistiku (TurkStat), potrošačka inflacija (CPI) u Turskoj porasla je u aprilu na 1,68 odsto, a godišnja inflacija popela se na... U Turskoj inflacija dostigla 17,14 odsto

Prema Turskom zavodu za statistiku (TurkStat), potrošačka inflacija (CPI) u Turskoj porasla je u aprilu na 1,68 odsto, a godišnja inflacija popela se na 17,14 odsto i dostigla najviši nivo još od maja 2019. godine. To je najviši četvoromesečni podatak o inflaciji koji je zabeležen od 2006. godine. Tako visoki nivoi poslednji put su viđeni u novembru 2018. godine, a smanjenje vrednosti lire pogoršalo je efekat skoka cena.

Na mesečni rast inflacije, koji je bio nešto manji od 1,8 odsto, uticao je nagli porast cene svežeg voća i povrća, jer su uvozni proizvodi naglo poskupeli, prenosi Cyprus-mail. Turska lira (TL) trenutno vredi 10 puta manje od evra i 8,31 puta manje od dolara. Vlada je bila dužna da luk i krompir distribuira besplatno delu stanovništva, koji ne može sebi priuštiti hranu.

Mesečna inflacija u prehrambenoj grupi iznosila je 2,13 procenata, a godišnja inflacija hrane iznosi 16,98 odsto. Povećane cene odeće i obuće negativno su uticale na inflaciju potrošača, dok je najveći uticaj zabeležen u inflaciji proizvođača. Inflacija proizvođača porasla je u aprilu za 4,34 odsto, a godišnja inflacija je porasla na 35,17 odsto, dok je u prva četiri meseca ove godine povećana na 12,91 odsto.

Guverner Centralne banke Sahap Kavčioglu izjavio je da se očekuje smanjenje inflacije u maju i da visok nivo inflacije proizvođača pokazuje da će efekat prolaska deviznog kursa i dalje biti odrednica u inflaciji potrošača. Smenom guvernera Centralne banke u martu, došlo je do naglog pada lire od 12 procenata. Analitičari naglašavaju da povećanje cena i dalje podstiče inflaciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...