Srpski građevinci da više učestvuju u kapitalnim projektima, poručuje potpredsednik građevinske komore

U vreme građevinskog buma potrebno je sačuvati domaće radnike

Firme u fokusuU fokusuVesti

8.8.2021 15:55 Autor: Marko Miladinović 0

U vreme građevinskog buma potrebno je sačuvati domaće radnike U vreme građevinskog buma potrebno je sačuvati domaće radnike
Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić naglašava da brojni nelegalni građevinski objekti koji se nalaze svuda po Srbiji, i za koje se veruje da... U vreme građevinskog buma potrebno je sačuvati domaće radnike

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić naglašava da brojni nelegalni građevinski objekti koji se nalaze svuda po Srbiji, i za koje se veruje da ih ima više od dva miliona, većinom treba da budu legalizovan, te da je problem građevinske legalizacije već decenijama problem u našoj zemlji.

„To je problem još od SFRJ, jer vas zakon uslovljava da dobijate građevinsku dozvolu da gradite. Međutim, sve što može da se legalizuje, treba legalizovati, pod hitno. Ko god ima svoju kuću, plac, treba da legalizuje, neka se posle pravne stvari rešavaju“, kaže Rodić u intervjuu za Tanjug.

Potpredsednik građevinske komore Srbije poručuje da se u Srbiji danas mnogo gradi.

„Država je krenula u veliki investicioni poduhvat na svim nivoima, pa i u oblasti energetike, sređivanja infrastrukture. Velike pare su odvojene. Što se građevinaca tiče, jedini naš uslov je bio da građevinska operativa dobije status koji zaslužuje, da dobijemo kapitalne poslove. Javile su se nove, ozbiljne firme, a ako se u skorijoj budućnosti ne obezbede novi poslovi, biće problema. Stranci su glavni izvođači ovde, a 80 odsto tih poslova mi odrađujemo za njih“, rekao je Rodić.

On kaže da građevinci traže da se u javne nabavke ubaci da srpske firme budu direktni izvođači, posebno u oblasti kapitalnih objekata.

„To moraju da rade domaće operative zbog referenci. Energoprojekt, CIP i još neke firme – njih morate da sačuvate, jer ako one propadnu, mi smo gotovi. Doći će vreme kada će morati da se održavaju mostovi, putevi, a to može da radi domaća radna snaga i da se time dobiju radna mesta“, dodaje Rodić.

On kaže da mnogo srpskih firmi radi u inostranstvu i da bi oni mogli i ovde da rade.

„Naši ljudi su cenjeni u inostranstvu, ima 20.000 naših radnika koji rade u inostranstvu, a bilo bi dobro kada bi se oni vratili. Dobro je što radi država, nije slučajno kada se kaže da kod nas raste BPD, a tamo negde pada“, naglašava Rodić.

Njega ne čudi, kako kaže, da su Niš i Kragujevac, kao i još neki gradovi, ispred Beograda po prodaji nekretnina. „Niš i Kragujevac su ispred Beograda po prodaji nekretnina. To je normalno da kada vam dolaze fabrike – tu tržiste skače. Te fabrike uslovljavaju da se tržište preseli na manje centre u odnosu na glavni grad, kao što su i Novi Sad, Subotica, Zrenjanin“, zaključio je Rodić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...