Mnoge zemlje beleže rekordne brojeve novozaraženih

U zemljama sa više vakcinisanih smanjuje se broj zaraženih, u Aziji pandemija opet bukti

SvetVesti

9.4.2021 12:01 Autor: Ljiljana Begović 1

U zemljama sa više vakcinisanih smanjuje se broj zaraženih, u Aziji pandemija opet bukti U zemljama sa više vakcinisanih smanjuje se broj zaraženih, u Aziji pandemija opet bukti
Svetska zdravstvena ogranizacija (SZO), objavila je podatke prema kojima je od početka pandemije zaraženo više od 134,5 miliona ljudi, umrlo je 2.915.915 osoba. Virus... U zemljama sa više vakcinisanih smanjuje se broj zaraženih, u Aziji pandemija opet bukti

Svetska zdravstvena ogranizacija (SZO), objavila je podatke prema kojima je od početka pandemije zaraženo više od 134,5 miliona ljudi, umrlo je 2.915.915 osoba. Virus Covid-19 preležalo je više od 108 miliona pacijenata.

Do sada najteža situacija je u SAD gde je najviše obolelih (31,7 miliona) i preminulih (573.856). Iza SAD najveći broj zaraženih imaju Brazil (13,2 miliona) i Indija (13 miliona).

Epidemiološka situacija u Indiji je prema pisanju lokalnih medija alarmantna jer dnevni rast novozaraženih prelazi 100.000. Za poslednja 24 sata zabeležen je novi dnevni rekord od 131.968 novih slučajeva infekcije korona virusom.

Drastičan skok broja obolelih u Iranu, Južnoj Koreji, Japanu i Turskoj

Iran već treći dan zaredom beleži rekord broja novozaraženih. Za poslednja 24 sata registrovano je 22.586 novih slučajeva zaraze. Iran, koji se već više od godinu dana bori s najgorom epidemijom korona virusa na Bliskom Istoku, usred je velikog naleta nakon što su milioni prkosili vladinim uputstvima da se okupe i putuju tokom Novruza, najvećeg praznika u zemlji, piše Guardian.

Četvrti talas epidemije rasplamsava se u Južnoj Koreji u kojoj je prijavljeno novih 700 slučajeva zaraze Covid-19, što je najveći broj od početka januara. Južnokorejska vlada najavila je uvođenje strožih epidemioloških mera ako situacija izmakne kontroli, prenosi Yahoo News India.

U Tokiju ponovo skače broj novih slučajeva korona virusa, gde prema pisanju lokalnih medija može doći do trećeg, najsmrtonosnijeg talasa korona virusa. Guvernerka Tokija Juriko Koike poručila je da će zatražiti od centralne vlade da uvede hitne mere u prestonici Japana kako bi zaustavila nagli porast infekcija.

„Ovo je vrlo zabrinjavajuća situacija“, rekla je Koike i dodala da treba biti oprezniji prema povećanju broja ljudi zaraženih mutiranim sojevima.

Turska je u poslednja 24 sata zabeležila 55.941 novi slučaj zaraze korona virusom, što je najviše u jednom danu u toj zemlji od početka pandemije. Predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je pooštravanje epidemioloških mera, uključujući vraćanje potpunog zatvaranja tokom vikenda na nivou države za Ramazan koji počinje 13. aprila.

Vakcinacija u svetu

Uporedo sa rastom broja obolelih od korona virusa u svetu, povećava se i broj vakcinisanih. Najbržu i do sada najefikasniju masovnu imunizaciju na svetu sprovodi Izrael koji ima najveću stopu vakcinisanih na 100 stanovnika od 117,7 odsto. Na listi posle Izraela nalaze se UAE (88 procenata), Čile (59,6 odsto), Velika Britanija (55 procenata), Bahrein (51,7 odsto), SAD (51,2 odsto ), Srbija se nalazi na sedmom mestu na svetu po stopi vakcinisanih na 100 stanovnika sa 39,4 odsto.

Izvor: ourworldindata.org

Kako prenosi BBC zbog masovne imunizacije i epidemioloških mera u Velikoj Britaniji je broj novozaraženih u martu opao za 60 odsto. Stručnjaci navode da najviše koristi trenutno od masovne vakcinacije imaju stariji od 65 godina, jer se program vakcinacije na svom početku fokusirao na stariju populaciju.

Australija naručuje veći broj Pfizer vakcina

Nakon odluke zdravstvenih vlasti da se ograniči upotreba vakcine kompanije AstraZeneca, Australija je udvostručila narudžbinu cepiva kompanije Pfizer protiv Covid-19.

Inače Australija je svoj program masovne imunizacije bazirala većim delom na cepivu AstraZeneca, jer je naručila 50 miliona doza, što je dovoljno da se vakciniše 25 miliona ljudi.

Iz tog razloga Australija je sada naručila 40 miliona doza Pfizer vakcine, udvostručivši prethodnu porudžbinu.

Da li će Nemačka odobriti Sputnik V?

Ruski fond za direktne investicije počeo je pregovore sa predstavnicima nemačke vlade o preliminarnom sporazumu o isporuci vakcine protiv korona virusa Sputnik V, prenose svetski mediji.

Ministar zdravlja Jens Špan potvrdio je da će Berlin započeti bilateralne razgovore sa Rusijom oko dogovora o nabavci vakcine. Špan je u razgovoru za Radio VDR rekao da će bilateralni razgovori biti fokusirani na količine koje bi proizvođači vakcine mogli da isporuče i kada.

Hongkong obustavlja dodatnu isporuku vakcina AstraZeneca

Zbog straha od dodatnih komplikacija nakon cepljenja, vlasti Hongkonga zatražile su od kompanije AstraZeneca da obustavi isporuku svoje vakcine.

„Mislimo da nije neophodno da AstraZeneca isporučuje vakcine gradu u toku ove godine“, navode zdravstveni zvaničnici, prenosi Guardian.

Hongkong je već obezbedio dovoljno snabdevanje vakcinama za svojih 7,5 miliona stanovnika, dogovarajući isto toliko doza, sa kompanijama Pfizer i Sinovac.

vakcinisanje
Foto: Tanjug/AP

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...