Parlamentarni izbori u Rusiji

Ubedljiva pobeda vladajuće partije

SvetU fokusuVesti

20.9.2021 10:56 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ubedljiva pobeda vladajuće partije Ubedljiva pobeda vladajuće partije
Partija Jedinstvena Rusija osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima koji su održani u nedelju – 49,42 odsto, na bazi više od 80 procenata... Ubedljiva pobeda vladajuće partije

Partija Jedinstvena Rusija osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima koji su održani u nedelju – 49,42 odsto, na bazi više od 80 procenata obrađenih rezultata, prema podacima tamošnje Centralne izborne komisije.

Prema preliminarnim rezultatima glasanja, Komunistička partija Ruske Federacije dobila je 19,82 odsto glasova, Liberalno demokratska partija 7,55 odsto, Pravedna Rusija – za istinu 7,37 odsto i Novi ljudi 5,37 procenata, prenosi Vzgljad, pozivajući se na TASS.

To su partije koje su prešle cenzus od pet odsto, koliko je neophodno za ulazak u Državnu dumu. Osim toga, Jedinstvena Rusija ubedljivo vodi na izborima za Moskovsku regionalnu dumu, dok je na drugom mestu takođe Komunistička partija.

Uspeh vladajuće Jedinstvene Rusije, analitičari su objasnili popularnošću ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je bio na čelu partije od 2008. do 2012. godine, kada je obavljao premijersku dužnost, a po izboru za predsednika postao je opet zvanično nezavistan političar. Od 2012. godine na čelu partije je bivši predsednik i premijer Rusije, Dmitrij Medvedev.

Prema saopštenju stranke u ponedeljak ujutro, Jedinstvena Rusija dobija 120 + 195 poslaničkih mandata, prenose RIA Novosti. Sa ukupno 315 poslanika, Jedinstvena rusija imala bi ustavnu većinu, za koju je potrebno više od 300 mandata. Državna duma ima ukupno 450 poslanika.

  • MARE

    2.10.2022 #1 Author

    Menjanje istorije, sklepavanje istine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...