Najveća porudžbina borbenih letelica ikada

Ujedinjeni Arapski Emirati naručili 80 aviona Rafale od Francuza

SvetVesti

3.12.2021 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ujedinjeni Arapski Emirati naručili 80 aviona Rafale od Francuza Ujedinjeni Arapski Emirati naručili 80 aviona Rafale od Francuza
Ujedinjeni Arapski Emirati pristali su da kupe 80 francuskih borbenih aviona Rafale, što je najveća međunarodna porudžbina ikada napravljena za ratne lovce, istaknuto je... Ujedinjeni Arapski Emirati naručili 80 aviona Rafale od Francuza

Ujedinjeni Arapski Emirati pristali su da kupe 80 francuskih borbenih aviona Rafale, što je najveća međunarodna porudžbina ikada napravljena za ratne lovce, istaknuto je tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) ovoj zemlji Persijskog zaliva.

UAE su jedan od najvećih kupaca francuske vojne industrije, a takođe su dogovorile kupovinu 12 vojnih transportnih helikoptera Caracal, saopštilo je francusko predsedništvo.

„Ovo je rezultat strateškog partnerstva između dve zemlje, konsolidovanja njihovih kapaciteta da deluju zajedno u cilju njihove autonomije i bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Narudžba Rafale je najveća na međunarodnom nivou za ovaj avion od kada je ušao u upotrebu 2004. godine.

Sporazum je potpisao generalni direktor kompanije Dassault Aviation Erik Trapije (Eric Trapier) dok je Makron razgovarao sa prestolonaslednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom (Mohammed bin Zayed) tokom prvog dana njegove posete Zalivu.

Kupovinom aviona Rafale, UAE „prate“ Katar, koji je prethodno naručio 36 letelica, i Egipat koji je naručio 24 modernih lovaca 2015. godine i još 30 ranije ove godine.

Iako cena naručenih 80 aviona od strane UAE nije objavljena, Egipat je svojih 30 letelica Rafale po svoj prilici platio 4,5 milijarde evra, piše Al Jazeera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...