Evropska komisija od jula uvodi nova pravila

Ukida se plaćanje gotovinom u EU

BankeEUNovacVesti

13.5.2021 10:22 Autor: Julijana Vincan 1

Ukida se plaćanje gotovinom u EU Ukida se plaćanje gotovinom u EU
Poverenica Evropske komisije za finansije Mejred Makginis (Mairead McGuinness) najavila je da će Evropska komisija u julu predstaviti novi paket zakonodavnih predloga protiv pranja... Ukida se plaćanje gotovinom u EU

Poverenica Evropske komisije za finansije Mejred Makginis (Mairead McGuinness) najavila je da će Evropska komisija u julu predstaviti novi paket zakonodavnih predloga protiv pranja novca, čiji će sastavni deo biti i zabrana plaćanja gotovinom. Zabrana će biti postavljena na 10.000 evra, s tim što će državama članicama biti data mogućnost da uvedu i manji iznos.

Ograničenja u plaćanju gotovim novcem već neko vreme postoje u 18 država članica EU, pa tako Grci gotovinom mogu da plate do 500 evra, Francuzi 1.000 evra, a Poljaci 15.000 evra. Nemačka i Austrija najveći su protivnici zabrana plaćanjem gotovinom i u tim zemljama se na slobodu plaćanja gotovinom gleda gotovo kao na ustavom zagarantovano pravo građana. U Austriji je bilo čak i predloga da se plaćanje gotovinom zaštiti Ustavom.

Po novom, kako piše Večernji list, zabrana plaćanja gotovinom odnosila bi se i na firme i na građane. Hrvatske kompanije i fizička lica koje obavljaju neku poslovnu aktivnost takođe imaju zabranu plaćanja gotovinom za vrednosti veće od 10.000 evra (75.000 kuna) od januara 2018. godine, tako da nova pravila neće biti nikakva novost za preduzetnike.

Kako se navodi, ako su obveznici fiskalizacije, firme ne smeju da plaćaju gotovinom nijedan račun iznad 5.000 kuna (oko 664 evra). Stvari će se, međutim, menjati kod građana i njihovih međusobnih transakcija. Izjava poverenice za finansije podstakla je nove rasprave u Austriji i Nemačkoj, gde se na ograničavanja u plaćanju gotovinom gleda kao na ograničenje ličnih sloboda. Prema podacima Evropske centralne banke, 82 odsto svih izdanih računa u Austriji i Nemačkoj plati se gotovinom, dok jedino Hrvatska ima isti udeo gotovinskih plaćanja.

Austrijski ministar finansija, Gernot Blumel (Gernot Blümel), odmah je istakao da ta zemlja neće prihvatiti predlog koji vodi ka ukidanju gotovine, pozvavši se na emotivni odnos stanovništva prema novčanicama, koji se očito nije bitnije promenio ni zbog pandemije.

“Govorimo o gornjoj granici od 10.000 evra. Prilično je teško nositi toliko novca po džepovima”, izjavila je Makginis u intervjuu nemačkom listu Süddeutsche Zeitung.

Komisija namerava da osnuje krovnu agenciju EU protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koja će imati brojna ovlašćenja i direktno će nadzirati kako banke provode politike sprečavanja pranja novca. Poznato je da banke moraju da ispitaju poreklo novca za sve transakcije veće od 105.000 kuna (skoro 14.000 evra), a kod novih klijenata poreklo bi trebalo da se ispituje i za sve transakcije veće od 1.000 evra.

  • Anna

    13.5.2021 #1 Author

    Sve u svemu začin C! 😁😁
    Za obične svakodnevne kupovine ništa se ne menja! A za velike? Hm, pa … videćemo! 😉

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...