UKIDAJU SE MERE U ZEMLJAMA REGIONA Ponovo rade kafići na otvorenom, gradski prevoz…

RegionVesti

5.5.2020 11:59 Autor: Marija Jovanović 1

UKIDAJU SE MERE U ZEMLJAMA REGIONA Ponovo rade kafići na otvorenom, gradski prevoz… UKIDAJU SE MERE U ZEMLJAMA REGIONA Ponovo rade kafići na otvorenom, gradski prevoz…
Mere uvedene zbog pandemije korona virusa polako se ukidaju i u svim zemljama regiona. Prema poslednjim podacima epidemija jenjava u većini zemalja. Pored Slovenije... UKIDAJU SE MERE U ZEMLJAMA REGIONA Ponovo rade kafići na otvorenom, gradski prevoz…

Mere uvedene zbog pandemije korona virusa polako se ukidaju i u svim zemljama regiona. Prema poslednjim podacima epidemija jenjava u većini zemalja. Pored Slovenije i Crne Gore koje proteklog vikenda nisu imale nijedan novi slučaj oboljevanja od korona virusa, ni u Federaciji BiH u ponedeljak nije bilo pozitivnih na Covid-19.

U FBiH testirana su 344 uzorka, od kojih nijedan nije bio pozitivan na Covid-19, a 35 pacijenata se oporavilo, kazao je na zvaničnoj konferenciji direktor Zavoda za javno zdravlje FBiH Davor Pehar.

“Do sada je testirano 19.377 uzoraka, a Covid-19 potvrđen je kod 938 osoba” precizirao je Pehar i dodao da je trenutno 37 pacijenata hospitalizovano od kojih je dvoje na respiratoru.

“Već nekoliko dana u FBiH nemamo novih smrtnih slučajeva i epidemiološka situacija je u skladu sa očekivanjima našeg plana odgovora na krizu”, naveo je Pehar, prenosi FENA.

Foto: Pixabay.com

Član Kriznog štaba Goran Čerkez istakao je da su zadovoljni postignutim rezultatima, da je započeta liberalizacija mera, ali i da je u narednom periodu neophodna opreznost i dalje praćenje.

Kako je objasnio, sa liberalizacijom u FBiH ići će se postepeno i već ove nedelje razmatraju se određene mere, pa se očekuje da vrlo brzo sa radom počnu gradski prevoz i vrtići. Ukoliko sve bude išlo po očekivanoj dinamici vraćanje normalnom životu može se očekivati do kraja maja.

Od poslednjeg izveštaja u Republici Srpskoj, u poslednja 24 časa, izvršeno je testiranje 347 laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus potvrđen je kod još 16 osoba. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 985 slučajeva korona virusa, od posledica Covid-19 preminulo je 43 ljudi, a oporavila se 381 osoba.

U Sloveniji proteklog vikenda prvi put nakon dva meseca nije zabeležen nijedan novi slučaj korona virusa. Međutim, nakon dva dana broj novoobolelih ponovo je počeo da raste.

Za 24 sata broj obolelih povećan je za šest, čime je ukupan broj porastao na 1.445, prenosi STA i dodaje da je do toga došlo jer je u ponedeljak testirano 1.338 osoba, za razliku od vikenda kada je testirano znatno manje. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba, tako da je u toj zemlji zabeleženo 98 smrtnih slučajeva.

U Sloveniji su nakon više nedelja u ponedeljak ponovo otvoreni frizerski i kozmetički saloni, prodavnice robe široke potrošnje, ali pre svega kafići i restorani. Ugostiteljski objekti otvorili su svoje terase, a kako piše agencija STA, kapaciteti su prilagođeni situaciji i prepolovljen je broj stolova. Brojne prodavnice i tržni centri takođe su otvorili vrata za sve kupce.

Foto: Pixaby.com

Crna Gora u utorak beleži samo jedan novi slučaj infekcije. Reč je o osobi koja je po dolasku iz inostranstva smeštena u institucionalni karantin. U Crnoj Gori u ponedeljak sa radom su počele prodavnice, zanatske radnje, servisi, frizerski i saloni za negu lepote. Rad je dozvoljen i fitnes centrima, knjižarama, stomatološkim ordinacijama, auto-školama, muzejima i galerijama.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, korona virus potvrđen je kod 324 osobe, dok je od posledica Covid-19 preminulo osmoro ljudi.

Kako pokazuju poslednji podaci, u Hrvatskoj je potvrđeno pet novih slučajeva korona virusa i sada ih je ukupno 2.101, dok je jedna osoba preminula.

U Hrvatskoj je 70. dana epidemije korona virusa na respiratoru 15 bolesnika, a od virusa su oporavljene 1.522 osobe, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš ne redovnoj konferenciji za novinare.

Prema novim merama, u ovoj zemlji dozvoljeno je otvaranje sportskih i dečijih igrališta na otvorenom, kao i bavljenje reakrativnim sportom. Uz poštovanje svih preporuka nadležnih zdravstvenih ustanova, dozvoljena su i  venčanja u krugu porodice i prijatelja, kao i održavanje pogreba.   

Foto: Tanjug/AP

U Severnoj Makedoniji registrovano je novih sedam slučajeva virusa Covid-19, jedna osoba je preminula od posledica virusa, a 47 se oporavilo, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Najviše novoobolelih potvrđeno je u Tetovu, a ukupan broj zaraženih porastao je na 1.518, prenosi MIA.

U toj zemlji preminulo je 85 osoba. Najviše obolelih registrovano je u Skoplju, Kumanovu, Debru, Štipu, Prilepu, Tetovu.

  • Ljubica

    5.5.2020 #1 Author

    Puno uspeha u radu vodećeg poslovnog portala želim!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...