Ministarka Irena Vujović najavljuje veliku akciju ministarstva koje vodi

Uklonićemo sav industrijski otpad iz Srbije

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

5.6.2021 19:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uklonićemo sav industrijski otpad iz Srbije Uklonićemo sav industrijski otpad iz Srbije
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, da je cilj tog ministarstva da se u narednom periodu... Uklonićemo sav industrijski otpad iz Srbije
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, da je cilj tog ministarstva da se u narednom periodu ukloni sav „istorijski“ otpad na teritoriji Srbije, odnosno industrijski otpad koji je godinama nepravilno skladišten.

„Po prvi put će se čistiti kompletne lokacije na kojima je skladišten takav otpad, što je do sada radjeno samo parcijalno. To je prioritet Ministarstva koje vodim i time će se zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu, dok će se tekući opasan otpad još strožije kontrolosati kako bi se zaštitila životna sredina i zdravlje gradjana“, navela je Vujović u saopštenju.

Kao ključne prioritete, ministarka je izdvojila borbu sa zagadjenjem vazduha, pravilan tretman otpadnih voda i upravljanje otpadom.

„Ove godine, država je po prvi put subvencionisala zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i ložišta u domaćinstvima. Uz subvencije za pošumljavanje, podržali smo više od 50 lokalnih samouprava“, istakla je Vujović.

Ona navodi i da su, uz podršku evropskih partnera, obezbedjena sredstva za izgradnju 27 prečistača otpadnih voda sa pratećom kanalizacionom mrežom i da će do kraja godine početi izgradnja prvih postrojenja, kao i da se kreće u izgradnju osam regionalnih centara za upravljanje otpadom, koje će koristiti 50 gradova i opština.

  • Ljilja

    7.6.2021 #1 Author

    Samo uradite bez velikih obecanja. A mi pratimo….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...