Uloženo je ukupno 13,5 milijardi američkih dolara

Ukupna korporativna finansiranja u solarnom sektoru porasla su za 193 odsto u prvoj polovini 2021. godine

EkologijaSvetU fokusuVesti

18.7.2021 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ukupna korporativna finansiranja u solarnom sektoru porasla su za 193 odsto u prvoj polovini 2021. godine Ukupna korporativna finansiranja u solarnom sektoru porasla su za 193 odsto u prvoj polovini 2021. godine
Ukupno finansiranje preduzeća (uključujući finansiranje rizičnog kapitala, javno tržište i finansiranje duga) u „solarnom“ poslovanju u prvoj polovini 2021. godine iznosilo je 13,5 milijardi... Ukupna korporativna finansiranja u solarnom sektoru porasla su za 193 odsto u prvoj polovini 2021. godine

Ukupno finansiranje preduzeća (uključujući finansiranje rizičnog kapitala, javno tržište i finansiranje duga) u „solarnom“ poslovanju u prvoj polovini 2021. godine iznosilo je 13,5 milijardi dolara, u poređenju sa 4,6 milijardi dolara u prvoj polovini 2020. godine, što iznosi uvećanje za 193 odsto.

Kada se pogleda po pojedinačnim segmentima, finansiranje kroz oblike rizičnog ulaganja (venture capital) bilo je 680 odsto veće, sa 1,6 milijardi dolara prikupljenih u 26 poslova, u poređenju sa 210 miliona dolara i 14 poslova iz prvog polugođa prošle godine. Porast aktivnosti u ovoj vrsti ulaganja rezultat je nekih velikih transakcija, uključujući i investicije kompanije GoodLeap (rebrendirani Loanpal) od 800 miliona dolara u prvom kvartalu 2021. godine, prema izveštaju o finansiranju, spajanju i pripajanju (M&A) za solarni sektor, koji je objavila Mercom Capital Group.

Korporativne aktivnosti spajanja i preuzimanja značajno su porasle jer su velike tradicionalne energetske kompanije počele da diversifikuju svoju proizvodnju i u obnovljive izvore energije.

„Akvizicije solarnih projekata dostigle su rekordno visoke rezultate u drugom kvartalu 2021. godine“, istakao je izvršni direktor Mercom Capital Group, Radž Prabu (Raj Prabhu). „Prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije i trendovi ulaganja u životnu sredinu, socijalna pitanja i upravljanje uticali su na finansiranje, kao i na aktivnosti spajanja i preuzimanja,“ napominje Prabu. U prvoj polovini 2021. godine obavljene su 54 transakcije spajanja i preuzimanja korporacija u solarnoj industriji, u poređenju sa 25 u istom periodu prošle godine.

Solarno finansiranje na javnom tržištu kapitala bilo je 386 odsto veće, sa 3,7 milijardi dolara prikupljenih u 13 poslova, u poređenju sa 758 miliona dolara prikupljenih u šest poslovnih dogovora u prvom polugodištu 2020. godine. Inicijalna javna ponuda (IPO) kompanije Shoals Technologies Group u iznosu od 2,2 milijarde dolara doprineo je dobrim delom povećanju aktivnosti finansiranja na javnom tržištu u prvoj polovini ove godine.

Nabavke solarnih projekata dostigle su 39,3 GV u poređenju sa 14,7 GV u prvoj polovini 2020. godine. Aktivnost akvizicije projekata bila je rekordno visoka u drugom kvartalu 2021. godine, sa preko 24 GV solarnih projekata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...