U Srbiji 10 miliona tona otpada zagađuje okolinu

Ulaganja u ekologiju četiri do pet puta manja od EU

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

22.1.2021 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ulaganja u ekologiju četiri do pet puta manja od EU Ulaganja u ekologiju četiri do pet puta manja od EU
U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojeg se 10 miliona ne tretira i zagađuje životnu sredinu, saopštila je Nemačka agencija... Ulaganja u ekologiju četiri do pet puta manja od EU

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojeg se 10 miliona ne tretira i zagađuje životnu sredinu, saopštila je Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Kako se navodi, više od 80 odsto ukupnog otpada kreiraju rudarstvo i energetika, dok 2,3 miliona tona čini komunalni otpad, a to obuhvata i 900.000 tona otpada od hrane koji nastaje u ugostiteljstvu, javnom sektoru i domaćinstvima.

Ekologija
Foto: Pixabay.com

Ocenjuje se da bi otpad mogao da bude ponovo upotrebljen u proizvodnji ili za dobijanje zelene energije.

Dodaje se i da su trenutna ulaganja u životnu sredinu u Srbiji i četiri do pet puta manja nego u zemljama Evropske unije i iznose 0,3 odsto BDP, a da u privredi postoji veliko interesovanje za prelazak na cirkularni model ekonomije.

Procena Programa za uvođenje cirkularne ekonomije do 2023. koji je predložio NALED, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), pokazuje da bi razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji otvorio i do 30.000 novih radnih mesta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...