košarkaš barselone nikola mirotić najavio i izgradnju košarkaške arene

Ulaganje u ruralni turizam šansa za razvoj Pirota

InvesticijeNovacSrbijaVesti

17.7.2021 14:34 Autor: Miljan Paunović 0

Ulaganje u ruralni turizam šansa za razvoj Pirota Ulaganje u ruralni turizam šansa za razvoj Pirota
Košarkaš Barselone Nikola Mirotić ulaganjem u ruralni turizam želi da doprinese razvoju grada Pirota, a najavio je i izgradnju košarkaške arene, staze za skijanje... Ulaganje u ruralni turizam šansa za razvoj Pirota

Košarkaš Barselone Nikola Mirotić ulaganjem u ruralni turizam želi da doprinese razvoju grada Pirota, a najavio je i izgradnju košarkaške arene, staze za skijanje i hotelskog kompleksa, prilikom posete nedavno održanoj manifestaciji „Tkačka kolonija“, na Staroj planini.

Mirotić je, zajedno sa suprugom Ninom, posetio tradicionalnu manifestaciju tkanja kako bi podržao aktivnosti na očuvanju tradicionalnih tehnika i veština izrade rukotvorina, ali i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim krajevima.

Kako je saopšteno iz NALED-a, nekadašnji košarkaš Čikago Bulsa svojoj supruzi kupio je elegantnu tkanicu, a sebi loptu od pustovane vune, kao simbol uspeha koje Srbija niže u sportu.

Košarkaš u pirotskom kraju ulaže u razvoj stočarstva i turizma, a reč je o kraju iz kojeg Nina potiče i gde svake godine provode deo letnje pauze, preneo je Tanjug.

U njihovom hotelu „StarA“ organizovana je prva tkačka kolonija, a pored toga košarkaš je izgradio farmu ovaca „Eva“ koja će snabdevati mesom i sirom novi hotel koji će biti inspirisan šarama pirotskog ćilima.

Takođe, u okviru kompleksa postojaće arena za košarku, staza za skijanje i dodatni sadržaji za smeštaj u vidu posebnih kućica na drvetu, čiji se završetak radova planira za sledeću godinu.

Plan Mirotića je da ponovo ožive pirotski kraj, a jedan od ključnih koraka je i izgradnja škole u mestu Visočka Ržana.

Šestu tkačku koloniju u Dojkincima organizovalo je udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža, uz podršku NALED-a, Grada Pirota, Ministarstva poljoprivrede i ambasade SAD.

Okupila je više od 15 žena iz cele Srbije sa ciljem popularizacije tkanja i usavršavanja tradicionalne veštine izrade ćilima.

„Tradicionalne rukotvorine iz svih delova Srbije nas čine ponosnim pred svetom i potrebno je da ih na najbolji način predstavimo, a jedan od važnih koraka je da ih naše institucije i privreda češće koriste kao diplomatske i poslovne poklone“, ističe predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Šesta tkačka kolonija održana je u Sportsko rekreativnom centru Dojkinci i Tehničkoj školi u Pirotu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...