ULOGA SRBIJE KLJUČNA DA REGION UVEDE U EU Kao najvažniji trgovinski partner unije ima odgovornost i u napretku Zapadnog Balkana, smatra Varhelji

EUSrbijaVesti

19.11.2020 20:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ULOGA SRBIJE KLJUČNA DA REGION UVEDE U EU Kao najvažniji trgovinski partner unije ima odgovornost i u napretku Zapadnog Balkana, smatra Varhelji ULOGA SRBIJE KLJUČNA DA REGION UVEDE U EU Kao najvažniji trgovinski partner unije ima odgovornost i u napretku Zapadnog Balkana, smatra Varhelji
Srbija je najvažniji trgovinski partner EU u regionu sa jasnom evropskom perspektivom, ima i jedinstvenu odgovornost u napretku celog regiona na EU putu, izjavio... ULOGA SRBIJE KLJUČNA DA REGION UVEDE U EU Kao najvažniji trgovinski partner unije ima odgovornost i u napretku Zapadnog Balkana, smatra Varhelji

Srbija je najvažniji trgovinski partner EU u regionu sa jasnom evropskom perspektivom, ima i jedinstvenu odgovornost u napretku celog regiona na EU putu, izjavio je u Evropskom parlamentu komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji.

On je u svom govoru o situaciji u Srbiji pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta naveo da je i budućnost celog regiona Zapadnog Balkana u EU.

„Naš strateški intreres je da region uvedemo u EU što je pre to moguće, a Srbija ima ključnu ulogu u tom procesu”, poručio je Varhelji.

Oliver Varhelji
Foto: Tanjug

Srbija je imala jak ekonomski razvoj pre pandemije i izgleda da je jedina zemlja gde je pandemija najmanje pogodila ekonomiju zahvaljajujući sveobuhvatnom paketu pomoći države privatnom sektoru, izjavio je on.

„Postoji određeni pad u produktivnosti i zapošljavanju, ali zemlja se bolje bori nego ostatak regiona“, navodi Varhelji.

On dodaje da je za EU ohrabrujuća činjenica da su reforme na evropskom putu i dijalog sa Kosovom glavni prioritet nove Vlade pored borbe protiv pandemije Covid-19.

”Imam poverenja da će nova Vlada odlučno raditi na ovim prioritetima i ojačati svoj pristupni proces sa EU. Ovo bi trebalo da bude vlast za reforme”, kaže Varhelji.

Varhelji navodi da je EK u oblasti ekonomije i usklađivanja Srbije sa EU zakonodavstvom konstatovala pozitivan razvoj.

Foto: Pexels.com

Komesar za proširenje najavljuje da će novi evropski Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan za Srbiju značiti podršku oporavku ekonomije, bolje putne i zelezničke mreže, omogućiti joj da u potpunosti ispuni ”svoju stratešeku poziciji u Evropi” i generiše dalji privredni rast i nova radna mesta.

On upozorava da će jače investicije u privredni rast u regionu biti mogući samo uz implementaciju fundamentalnih reforomi u oblasti vladavine prava i javne administracije.

Fopo: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Varhelji je zaključujući izlaganje o Srbiji naglasio da je zemlja nastavila pozitivno da se angažuje u oblasti regionalne saradnje, a kao primer za to naveo inicijativu za stvaranje regionalnog ekonomskog tržišta od koje će dobrobit imati i evrointegracioni put i privredi rast regiona.

”Ubeđen sam da će napredak u ovim poljima otvoriti Srbiji put za dalja poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU na čemu već dugo radimo”, zaključio je Varhelji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...