UN APELUJU NA G20 DA DONIRA 10,3 MILIJARDE DOLARA U suprotnom recesija će dovesti do globalnog siromaštva

SvetVesti

17.7.2020 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

UN APELUJU NA G20 DA DONIRA 10,3 MILIJARDE DOLARA U suprotnom recesija će dovesti do globalnog siromaštva UN APELUJU NA G20 DA DONIRA 10,3 MILIJARDE DOLARA U suprotnom recesija će dovesti do globalnog siromaštva
Generalni podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Mark Loukok apelovao je na grupu G20, koju čini dvadeset najbogatijih zemalja sveta, da donira 10,3 milijarde... UN APELUJU NA G20 DA DONIRA 10,3 MILIJARDE DOLARA U suprotnom recesija će dovesti do globalnog siromaštva

Generalni podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Mark Loukok apelovao je na grupu G20, koju čini dvadeset najbogatijih zemalja sveta, da donira 10,3 milijarde dolara kao podršku za 63 ranjive zemlje širom planete u borbi protiv posledica pandemije COVID-19.

UN su saopštile da je do 12. jula ukupna vrednost primljene humanitarne pomoći iznosila samo 1,64 milijarde dolara, a Loukok je kritikovao ekonomski najrazvijenije zemlje sveta zbog njihove „neadekvatne i kratkovide“ reakcije na posledice pandemije.

Foto: Pixabay.com

Izostanak podrške zemljama u razvoju mogao bi da posledice globalne zdravstvene krize učini još težim za desetine miliona ljudi, upozorio je Loukok, navodi, kako prenosi Tanjug, CNN.

Pandemija i sa njom povezana globalna recesija izazvaće haos u krhkim zemljama i onima sa niskim prihodima po glavi stanovnika, ocenio je Loukok.

UN su saopštile da se pandemija sada neometano širi u velikom broju zemalja u razvoju – uključujući delove Latinske Amerike i Afrike – i da bi se zbog toga do kraja godine 265 miliona ljudi moglo naći na ivici gladi, što bi dovelo do prvog porasta globalnog siromaštva u proteklih 30 godina.

„Ukoliko sada ne budu preduzeti koraci, virus će slobodno kružiti svetom, poništiti decenije razvoja i stvoriti tragične probleme koji će se dalje prenositi tokom čitave jedne generacije“, zaključio je Loukok.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...