potpisan sporazum o osnivanju konferencije sindikata glavnih gradova Zapadnog Balkana

Unapređenje položaja radnika i razmena iskustava

AnalizaInovacijePreduzetnikSrbijaVesti

17.9.2021 18:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Unapređenje položaja radnika i razmena iskustava Unapređenje položaja radnika i razmena iskustava
Sporazum o osnivanju Konferencije sindikata glavnih gradova sedišta Zapadnog Balkana, kojim se omogućava razmena iskustava zemalja u regionu na teme tehnološke revolucije, digitalizacije i... Unapređenje položaja radnika i razmena iskustava

Sporazum o osnivanju Konferencije sindikata glavnih gradova sedišta Zapadnog Balkana, kojim se omogućava razmena iskustava zemalja u regionu na teme tehnološke revolucije, digitalizacije i ekologije, kao i ostalih ključnih tema za opštedruštveni napredak, potpisan je u petak u Beogradu.

Sporazum su potpisali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Savez sindikata Republike Srpske, Savez sindikata Severne Makedonije, Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Ovim povodom u glavnom gradu Srbije organizovana je konferencija na kojoj su o ključnim temama saradnje govorili, pored gradonačelnika Zorana Radojičića i državne sekretarke Ministarstva rada Stane Božović i predsednici sindikata, prenosi Tanjug.

„Savez samostalnih sindikata Beograda je deo evropske mreže na kojoj od kolega iz inostranstva učimo i razmenjujemo znanja, kako bismo radnicima u Beogradu omogućili bolju zaštitu i veća prava“, rekao je presednik sindikata Dragan Todorović.

Objasnio je da se ova inicijativa između zemalja Balkana ogleda u sličnim problemima sa kojima se srećemo u regionu, od primene radnog zakonodavstva do migracije radnih snaga.

Od ove akcije se očekuje, kaže, da se realizuje saradnja kroz prijateljski odnos, da učimo jedni od drugih i pomognemo jedni drugima u refromskim naporima.

Cilj konferencije zemalja Zapadnog Balkana je da se razmene iskustva o primeni radnog zakonodavstva, ekološkog razvoja, migracija radne snage i ekonomskim pitanjima, kao i inovacijama u sektoru digitalizacije i tehnološkog razvoja.

Takođe, primarne teme o kojima će se diskutovati biće pomoć radnicima koji nisu iz matičnih zemalja, ali otvaranje novih radnih mesta.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, istakao je kao jako važno da sindikati budu u toku šta se dešava u kojoj državi regiona, jer, kako kaže, sve ono što se dešava danas u Hrvatskoj ili Crnoj Gori po pitanju rada, neminovno je da će se isti proces ponoviti u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji Zapadnog Balkana.

Istakao je da zajedničkom komunikacijom i snagama sindikati treba da unaprede poslovanje u svim sektorima privrede, ali i da u budućnosti budu ispred vremena promena i spremno dočekaju sve izazove modernog doba.

Gradonačelnik Beograda je pozdravio predstavnike sindikata i podržao inicijativu dijaloga između zemalja regiona, ističući važnost saradnje za sveopšti napredak Zapadnog Balkana.

Pitanje ekologije, digitalizacije, tranzicije i migracija postale su primarni problem društva, rekao je Radojičić i dodao da mu je drago što sindikati regiona zajedničkim snagama štite i poboljšavaju živote zaposlenih.

Ispred Ministarstva rada, zapošljavanja i boračkih i socijalnih prava državna sekretarka Stana Božović rekla je da je glavni zadatak ministarstva pod radnim zakonodavstvom smanjenje rada na crno.

„Ministarstvo će zajedno sa sindikatima raditi na žaštiti zaposlenih, njihovim pravima, borbi protiv rada na crno, suzbijanju sive ekonomije i obezbeđivanju dostojanstvenih uslova rada,“ rekla je ona i istakla da ministarstvo dela u interesu sindikata i radnika.

Predstavnici sindikati najavili su skup sledeće godine u Tirani.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...