dogovoreno formiranje radne grupe zadužene za organsku proizvodnju

Unapređenje saradnje u poljoprivredi Vojvodine i Republike Srpske

AgrobiznisBiznisRegionVesti

22.10.2021 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Unapređenje saradnje u poljoprivredi Vojvodine i Republike Srpske Unapređenje saradnje u poljoprivredi Vojvodine i Republike Srpske
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, razgovarali su u petak o... Unapređenje saradnje u poljoprivredi Vojvodine i Republike Srpske

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, razgovarali su u petak o nastavku saradnje AP Vojvodine i Srpske u oblasti poljoprivrede.

Na sastanku je konstatovano da poseban prostor za proširenje saradnje postoji u organskoj proizvodnji, a Božić je nakon sastanka najavio zajedničku konferenciju posvećenu organskoj proizvodnji koja bi u narednih mesec dana trebalo da bude organizovana u Novom Sadu, u čemu će aktivno učešće uzeti Privredna komora Vojvodine, prenosi Tanjug.

„Nastavljamo saradnju koja je uspostavljena pre nekoliko godina potpisivanjem sporazuma između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske“, kazao je Božić.

Naveo je da je dogovoreno i formiranje radne grupe zadužene za organsku proizvodnju koja, kako je istakao, može biti razvojna šansa u narednom periodu i mogućnost za još bolju saradnju Vojvodine i Srpske.

Foto: Printscreen youtube

„Važan segment saradnje vidimo u intenziviranju sajamskih aktivnosti, konkretno u povezivanju Novosadskog sajma i Sajma u Bijeljini, koji bi na taj način dobio regionalni karakter“, rekao je Božić.

Pašalić je najavio saradnju između novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivrednog instituta u Banjaluci u radu na selekciji novih genotipova sorti hibrida budući da, kako je naveo, Srpska ima tržište i kadrove koji mogu da rade na tome.

Istakao je i značaj saradnje sa Produktnom berzom u Novom Sadu navodeći da je planirano da se krajem oktobra održi sastanak u Bijeljini na kome će predstavnici te institucije razgovarati sa poljoprivrednim proizvođačima iz Republike Srpske.

„Oni gazduju na velikim površinama ili imaju koncesiju i mogu da budu značajni proizvođači ratarskih kultura i industrijskog bilja. Njima Produktna berza može biti interesantna za plasiranje tih proizvoda“, rekao je Pašalić.

PKV

HAJDUK VELJKOVA 11, 21000 Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.158.177,99 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Na sastanku se razgovaralo i o naučnoistraživačkoj saradnji između poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Banjaluci u oblasti organske proizvodnje i najavljeno da će te aktivnosti biti realizovane u narednih mesec dana u Privrednoj komori Vojvodine (PKV).

Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da današnji sastanak predstavlja deo Akcionog plana dogovorenog pre tri nedelje sa predsednicom RS Željom Cvijanović.

Naveo je da je nedavni sajam u Bijeljini, na kojem je učestvovala i PKV, omogućilo umrežavanje privrednika iz Srbije sa privrednicima iz Srpske, naročito u prehrambenoj industriji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...