ministarstvo finansija ne može da uloži predloženu sumu u rekapitalizaciju najstarije banke

UniCredit i italijanska vlada prekinuli pregovore o Monte dei Paschi di Siena

BankeEUNovacVesti

25.10.2021 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

UniCredit i italijanska vlada prekinuli pregovore o Monte dei Paschi di Siena UniCredit i italijanska vlada prekinuli pregovore o Monte dei Paschi di Siena
Italijanska vlada i UniCredit prekinuli su pregovore o preuzimanju problematičnog kreditora Monte dei Paschi di Siena (MPS), nakon što su propali pokušaji da se... UniCredit i italijanska vlada prekinuli pregovore o Monte dei Paschi di Siena

Italijanska vlada i UniCredit prekinuli su pregovore o preuzimanju problematičnog kreditora Monte dei Paschi di Siena (MPS), nakon što su propali pokušaji da se postigne dogovor oko skupe rekapitalizacije. Zvanično saopštenje banke UniCredit i ministarstva ekonomije i finansija usledilo je nakon što je u subotu uveče procurela vest o verovatnom krahu sporazuma.

Sada se očekuje da će ministarstvo sprovesti samostalni plan za MPS, koji će verovatno uključiti dalje povećanje njenog kapitala.

Od vlade se takođe očekuje da koristi svog upravljača „lošim bankama“, AMCO (Asset Management Company) za preuzimanje najrizičnijih kredita najstarije banke na svetu koja je još uvek u funkciji, sprovodeći deo mera koje su već bile zacrtane uoči moguće prodaje UniCreditu, uz nastavak pravnih postupaka koji će biti okončani i garancije države.

Financijal Times je izvestio da ove nedelje italijanska vlada pokušava da odloži hitne rokove u vezi prodaje Monte dei Paschi di Siena.

Jedan od glavnih kamena spoticanja tokom poslednje runde pregovora bio je koliki kapital će vlada morati da ubrizga u MPS, prema ljudima uključenim u pregovore. Italijanska vlada je smatrala da je operacija preskupa, a kapitalna injekcija koju je zahtevao UniCredit nije smatrana izvodljivom.

Ministarstvo finansija je već spasilo MPS 2017. godine, a sada bi moralo da proda svoj udeo u najstarijoj banci na svetu do 31. decembra pod uslovima koje je postavila Evropska komisija. Sudbina zajmodavca izazvala je sukobe u koalicionoj vladi koju predvodi bivši predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi (Mario Draghi).

Iz ministarstva je saopšteno da ono nije spremno da obezbedi mnogo više kapitala od svoje početne projekcije od dve do 2,5 milijardi evra. Učesnici u pregovorima potvrdili su da će UniCreditu biti potrebno do sedam milijardi evra, što je neizvodljiva opcija za italijansku vladu.

Jedan pregovarač je za Financial Times izjavio da „ne preostaje ništa drugo osim da se ustane od pregovaračkog stola. Nema više prostora za dijalog.”

UniCredit planira da predstavi novu poslovnu strategiju u četvrtom tromesečju godine i saopštio je ministarstvu finansija da će svaki posao oko MPS morati da bude dogovoren do kraja oktobra, pošto su dugotrajni pregovori zadržali investitore.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...