UNIJA POSLODAVACA PREDLOŽILA NOVE MERE ZA NAJUGROŽENIJE SEKTORE Neophodan balans između zaštite zdravlja i očuvanja ekonomije

IzdvajamoPoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

20.11.2020 14:10 Autor: Marija Jovanović 0

UNIJA POSLODAVACA PREDLOŽILA NOVE MERE ZA  NAJUGROŽENIJE SEKTORE Neophodan balans između zaštite zdravlja i očuvanja ekonomije UNIJA POSLODAVACA PREDLOŽILA NOVE MERE ZA  NAJUGROŽENIJE SEKTORE Neophodan balans između zaštite zdravlja i očuvanja ekonomije
Unija poslodavaca Srbije zajedno sa Privrednom komorom, uputila je Vladi Srbije predlog od pet mera za pomoć privredi u uslovima krize koju je izazvala... UNIJA POSLODAVACA PREDLOŽILA NOVE MERE ZA  NAJUGROŽENIJE SEKTORE Neophodan balans između zaštite zdravlja i očuvanja ekonomije

Unija poslodavaca Srbije zajedno sa Privrednom komorom, uputila je Vladi Srbije predlog od pet mera za pomoć privredi u uslovima krize koju je izazvala pandemija korona virusa.

Nijedna zemlja, kompanija, ili pojedinac nisu ostali nedodirnuti ovom krizom, a Srbija treba da partnerstvom svih zainteresovanih strana sačuva svoju privredu i da istovremeno unapredi konkurentnost, navode u UPS.

Foto: Tanjug

Unija zbog toga predlaže smanjenje PDV u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće na 10 odsto i napominje da su ove oblasti najteže pogođene pandemijom i da su sve zemlje EU i regiona već uvele sniženu stopu u ovom sektoru.

Kada je reč o sektoru malih i srednjih preduzeća, UPS predlaže dalje odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ili njihov delimični otpis. Kako napominju, ovaj deo firmi tek čeka najveći udar krize jer su poslovni prihodi tradicionalno najniži početkom godine.

Fabrika
Foto: Tanjug

Jedna od predloženih mera je i obustavljanje uvođenja novih taksi i dažbina na republičkom i lokalnom nivou, ali i nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za mala i srednja preduzeća, kao i mogućnost ponovnog zastoja u otplati obaveza prema bankama po osnovu kredita i kreditnih proizvoda.

Unija poslodavaca predlaže i nadoknadu do punog iznosa zarade zaposlenog, a koja iznosi najviše do 50 odsto zarade, u slučaju da zbog  smanjenog obima posla poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme. Ova mera, smatra UPS, trebalo bi da se primeni na sve privredne subjekte.

Foto: Shutterstock

„Nužno je da nađemo balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije, koja je preduslov da imamo finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku opreme i medicinskih sredstava“, kazao je direktor UPS Srđan Drobnjaković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...