UPOTREBA PLASTIČNIH KESA SMANJENA ZA 80 ODSTO Uvođenje depozitnog sistema dodatno će smanjiti procenat plastike u prirodi

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

3.7.2020 12:38 Autor: Marija Jovanović 0

UPOTREBA PLASTIČNIH KESA SMANJENA ZA 80 ODSTO Uvođenje depozitnog sistema dodatno će smanjiti procenat plastike u prirodi UPOTREBA PLASTIČNIH KESA SMANJENA ZA 80 ODSTO Uvođenje depozitnog sistema dodatno će smanjiti procenat plastike u prirodi
Upotreba plastičnih kesa u Srbiji smanjena je za 80 odsto zahvaljujući kampanji koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa trgovinskim lancima.... UPOTREBA PLASTIČNIH KESA SMANJENA ZA 80 ODSTO Uvođenje depozitnog sistema dodatno će smanjiti procenat plastike u prirodi

Upotreba plastičnih kesa u Srbiji smanjena je za 80 odsto zahvaljujući kampanji koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa trgovinskim lancima.

To znači da je smanjeno i njihovo odlaganje u životnu sredinu i štetan uticaj na prirodu, navode iz nadležnog ministarstva povodom 3. jula, Međunarodnog dana bez plastičnih kesa.

Dan bez plastičnih kesa ustanovljen je na osnovu međunarodne inicijative za budućnost bez plastičnog otpada, koja upozorava svet da je planetarno zagađenje plastikom globalna katastrofa kojoj se razmere tek naslućuju.

Ministarstvo podseća da jednokratne plastične kese, koje čovek u proseku koristi 25 minuta, ostaju u životnoj sredini narednih 100 do 500 godina koliko je potrebno da se raspadnu, a u tom periodu emituju otrovne materije koje zagađuju ekosisteme, vodotokove, zemljište, vodu i hranu.

Foto: Pixabay.com

Širom sveta svakog trenutka koristi se milion plastičnih kesa, a u Evropskoj uniji godišnje se proizvede 3,4 miliona tona plastičnih kesica što odgovara težini više od dva miliona automobila, dok je 80 odsto morskog otpada od plastike.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo uticalo na donošenje mera koje su navele građane da drastično smanje upotrebu plastičnih kesa.

“Istovremeno, radilo se na zameni upotrebe jednokratnih, tankih i po životnu sredinu najštetnijih kesa onima koje imaju veći sastav biorazgradivosti i kapacitet za reciklažu”, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, Ministarstvo u saradnji sa drugim zainteresovanim stranama radi na sistemskom uređenju upravljanja plastikom i plastičnim otpadom.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Revidirana je Nacionalna strategija upravljanja otpadom u skladu sa EU direktivama za period od 2020. do 2025. godine, a u proceduri usvajanja nalazi se predlog izmene zakona o upravljanju otpadom kojim će se stvoriti normativne pretpostavke za dodatno uređenje ove oblasti”, navode iz nadležnog ministarstva.

Takođe, formirana je radna grupa koja radi na izmenama pravilnika kojim će biti definisani sastav, proizvodnja, stavljanje u promet i drugi značajni aspekti u upravljanju plastičnim kesama što će pomoći gradovima i opštinama da izrade planove za smanjenje i izbacivanje iz upotrebe jednokratnih plastičnih kesa u svojim lokalnim zajednicama.

 “U toku je i rad na transponovanju Direktive EU o jednokratnoj plastici, što će našu zemlju približiti evropskim standardima, kao i rad na promeni sistema upravljanja ambalažnim otpadom i uvođenju depozitnog sistema čime će se ambalaža i plastika preusmeriti iz životnog okruženja i prirode u reciklabilni proces“, ističu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Podsticajem građana na vraćanje ambalaže kroz depozitni sistem biće drastično smanjen procenat plastike u prirodi.

Tagovi
EKO SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...