Zabeležen i rast prihoda u odnosu na 2019.

Uprava carina uplatila u budžet 608 miliona evra više nego prošle godine

SrbijaVesti

12.8.2021 14:46 Autor: Gordana Bulatović 0

Uprava carina uplatila u budžet 608 miliona evra više nego prošle godine Uprava carina uplatila u budžet 608 miliona evra više nego prošle godine
Uprava carina je za prvih šest meseci ove godine uplatila za 20 odsto više novca u republički budžet nego u istom periodu prošle godine,... Uprava carina uplatila u budžet 608 miliona evra više nego prošle godine

Uprava carina je za prvih šest meseci ove godine uplatila za 20 odsto više novca u republički budžet nego u istom periodu prošle godine, odnosno 608 miliona evra više, izjavio je za Tanjug direktor Uprave carina Branko Radujko.

On ističe i da je Uprava carina ostvarila rast od devet odsto u odnosu na 2019. godinu, kada nije bilo pandemije virusa Covid-19 i kada je promet robe i putnika funkcionisao nesmetano i bez ograničenja.

„Tih devet odsto znači da smo u odnosu na 2019. godinu naplatili 35,5 milijarde dinara (300 miliona evra) više u državni budžet“, navodi Radujko, što ukazuje da su pomenuti rezultati ostvareni insistiranjem na primeni i poštovanju zakona i carinskih propisa.

„Koliko su važni ovi podaci možemo zaključiti iz činjenice da se gotovo polovina državnog budžeta puni iz prihoda koji ostvaruje Uprava carina i kada imate rast od 20 odsto na godišnjem nivou, možete da zamislite koliko to doprinosi kvalitetu života naših građana“, rekao je Radujko.

Direktor Uprave carina dodaje da su u putničkom saobraćaju ljudi najčešće pokušavali da prošvercuju skupocene satove i gotovinu, koju nisu prijavili, i da je po osnovu oduzetih neprijavljenih deviza od početka godine u državni budžet otišlo oko dva i po miliona evra.

Pored toga, u kategoriji putničkog saobraćaja zaplenjeno je i oko 200 kilograma droge, 350.000 komada raznih lekova, a Radujko podseća da su carinici sprečili i krijumčarenje skupocene slike Paje Jovanovića. U komercijalnom saobraćaju beleži se pad pokušaja krijumčarenja akcizne roba, kao što su cigarete, nafta…

„U ovoj godini bilo je svega nekoliko pokušaja, imali smo nekoliko zaplena, ali ni blizu kao što je to bilo u prethodnim periodima“, navodi Radujko i dodaje da kada je carina u pitanju nema privilegovanih i diskriminisanih, već da se radi u skladu sa propisima.

„Ne isplate se dogovaranja i razgovaranja o carini izvan carine. Postoje carinske procedure, službenici, svako ko ima neki posao da obavi sa carinom obaviće ga zakonito, transparentno i onako kako je predviđeno svim propsima“, navodi Radujko.

Kada je reč o novinama u radu Uprave carina, Radujko napominje da je jedan od prioriteta poboljšanje statusa zaposlenih i modernizacija i digitalizacija carinske službe. On objašnjava da digitalizacija podrazumeva da će Uprava carine obezbediti pouzdanije, transparentnije i brže carinske procedure, gde će se kretanje robe i status robe u carinskim postupcima moći videti u realnom vremenu i u kojoj je fazi carinski postupak.

„Ne samo da ćemo učiniti proceduru efikasnijom i bržom, nego ćemo i svakako izbeći onaj faktor rizika od ljudske greške“, zaključuje Radujko.

Tagovi
CARINA SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...