unapređenje ekologije i zaštita životne sredine

Upravljanje otpadom u Vinči trebalo bi da bude po evropskim standardima

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

12.11.2021 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Upravljanje otpadom u Vinči trebalo bi da bude po evropskim standardima Upravljanje otpadom u Vinči trebalo bi da bude po evropskim standardima
Plan je da nova sanitarna deponija u Vinči podrazumeva upravljanje otpadom i njegovo odlaganje po meri evropskih standarda, a proizvodi tretmana otpada koristiće se... Upravljanje otpadom u Vinči trebalo bi da bude po evropskim standardima

Plan je da nova sanitarna deponija u Vinči podrazumeva upravljanje otpadom i njegovo odlaganje po meri evropskih standarda, a proizvodi tretmana otpada koristiće se za proizvodnju toplotne i električne energije, rečeno je u petak na sastanku predstavnika Grada i nemačke privredne delegacije.

Predstavnici gradskih sekretarijata i gradskih komunalnih preduzeća Beograda održali su sastanak u Starom dvoru sa delegacijom iz Nemačke, kako bi saradnju u industriji upravljanja reciklažnim otpadom podigli na viši nivo, prenosi Tanjug.

Ovim povodom v.d. podsekretar za inspekcijske poslove Srđan Zoraja kazao je da je veoma značajno što su glavni grad Srbije posetili predstavnici nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku, kompanije Goduni International i Retech, kao i desetak nemačkih korporacija zainteresovanih za ulaganje, proizvodnju i umrežavanje u Srbij.

On je istakao da je bitna tema sastanka bila zaštita životne sredine, s posebnim osvrtom na industriju upravljanja otpadom i reciklaže, i dodao da je posebna pažnja bila posvećena cirkularnoj ekonomiji.

Sa stanovišta cirkularne ekonomije grada Beograda, prema njegovim rečima, sanitarna deponija u Vinči predviđa upravljanje otpadom i njegovo odlaganje po meri evropskih standarda.

On je precizirao da će se prerađeni otpad iz Vinče koristiti za proizvodnju električne i toplotne energije.

„Godišnji kapacitet postrojenja biće 340.000 tona otpada, dok će kapacitet postrojenja za tretman građevinskog otpada biti minimum 100.000 tona. Proizvod tretmana građevinskog otpada koristiće se i dalje u građevinarstvu, pre svega u izgradnji puteva“, precizirao je Zoraja.

Takođe, na sastanku je bilo reči o unapređenju ekologije i zaštite životne sredine, kaže on.

Sastanku u Starom dvoru prisustvovali su i podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj, kao i predstavnici JKP „Gradska čistoća“, „Zelenilo – Beograd“ i JP „Beograd-put“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...