Prihvaćena tužba investitora protiv giganta avioindustrije

Upravni odbor kompanije Boeing pred sudom zbog udesa 737 Max

SvetVesti

8.9.2021 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Upravni odbor kompanije Boeing pred sudom zbog udesa 737 Max Upravni odbor kompanije Boeing pred sudom zbog udesa 737 Max
Upravni odbor kompanije Boeing mora da se suoči s tužbom akcionara zbog dva fatalna udesa aviona 737 Max, odlučio je američki sud. Prema oceni... Upravni odbor kompanije Boeing pred sudom zbog udesa 737 Max


Upravni odbor kompanije Boeing mora da se suoči s tužbom akcionara zbog dva fatalna udesa aviona 737 Max, odlučio je američki sud. Prema oceni suda, prva nesreća bila je „crvena zastava“ o ključnom bezbednosnom sistemu u avionu „koju je odbor trebalo da posluša, umesto da je ignoriše“.

Sud je naveo da su prave žrtve oni koji su izgubili živote i njihove porodice, ali su investitori „izgubili milijarde dolara“, prenosi BBC. Boeing je saopštio da će „razmotriti sledeće korake“. „Iako se može činiti bezosećajnim u odnosu na gubitke (porodica) korporativno pravo priznaje još žrtava, Boeing kao preduzeće i njegove akcionare“, navedeno je u odluci suda.

Akcionari su se obratili sudu tvrdeći da direktori Boeinga nisu uspeli da nadgledaju bezbednost aviona, što je bilo od kritične važnosti za zaštitu preduzeća i vrednost akcija. Istrage nesreća su kasnije otkrile da je došlo do greške u automatskom sistemu kontrole leta, poznatom kao MCAS.

U nesrećama u Indoneziji i Etiopiji 2018. i 2019. godine poginulo je svih 346 osoba u avionima, što je dovelo do toga da Boeing 737 Max bude prizemljen širom sveta. Kompanija Boeing platila je 2,5 milijardi dolara za podmirivanje krivičnih prijava, jer je od službenika za bezbednost prikrio informacije o izmenama MCAS, čime je doprineo nesrećama.

Nesreće su koštale Boeing oko 20 milijardi dolara kazni, otkazanih narudžbina i drugih troškova, a i dalje se suočava sa građanskim tužbama porodica. Kompanija Boeing saopštila je da je razočarana odlukom suda da prihvati tužbu akcionara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...