Poljoprivrednike očekuju subvencije, a na raspolaganju su im i sredstva iz IPARD fondova

Uprkos sušnoj godini poljoprivreda neće biti u minusu

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

21.9.2021 10:02 Autor: Marija Jovanović 0

Uprkos sušnoj godini poljoprivreda neće biti u minusu Uprkos sušnoj godini poljoprivreda neće biti u minusu
Iako je ova godina bila ekstremno sušna, poljoprivreda neće biti u “minusu”, rod će bit ostvaren na nivou višegodišnjeg. Prinosi kukuruza su na nivou... Uprkos sušnoj godini poljoprivreda neće biti u minusu

Iako je ova godina bila ekstremno sušna, poljoprivreda neće biti u “minusu”, rod će bit ostvaren na nivou višegodišnjeg. Prinosi kukuruza su na nivou od šest do 6,3 tone, a i suncokret je solidno rodio, kazao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na panelu “Poljoprivreda na prvom mestu” održanom u okviru 88. Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, na kom su učesnici govorili o podsticajima, promociji i finansiranju srpske poljoprivrede.

Kada je reč o subvencijama za poljoprivrednu proizvodnju, obrtnim sredstvima i nabavci mehanizacije, ministar je rekao da su prošle i ove godine „subvencije bile izdašne“ i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke, kao i sredstva iz IPARD fondova.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Nedimović je ovom prilikom rekao da su ove godine počele ozbiljne kontrole kako se koriste isplaćena sredstva, a u nekim slučajevima utvrđeno je da se polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci.

Govoreći o primeni Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi ministar je naveo da je na taj način angažovano 44.000 ljudi, a sve više na našim poljima angažovani su radnici iz inostranstva.

Predsednik Udruženja odgajivača ovaca Srbije Marko Janković najavio je značajan poduhvat u cilju izgradnje prve klanice za jagnjeće meso. On je dobio obećanje resornog ministra da će imati podršku za ovaj projekat, ali je Janković takođe rekao da će i oni kao vlasnici investicije, kao i članovi udruženja, takođe morati da daju svoj doprinos.

Najviše kredita odobreno za poljoprivrednu mehanizaciju i obrtna sredstva

Pored podsticajnih sredstava poljoprivredni proizvođači se prilikom ulaganja često odlučuju i za kredite poslovnih banaka.

„Članice NLB Grupe Komercijalna i NLB Banka ove godine su četvrti put zaredom tržišni lideri u realizaciji kredita za poljoprivrednike uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U 2021. godini najveći deo odobren je za investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i finansiranje obrtnih sredstava, repromaterijala i stočne hrane“, rekao je zamenik predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke Dejan Janjatović.

NLB banka ove godine organizuje i Organic konkurs za projekte u oblasti organske proizvodnje i prerade hrane. Trenutno ima oko 80 prijava, a zbog velikog interesovanja prijava je produžena do kraja septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...