Šefovi vodećih svetskih centralnih banaka saglasni

Uska grla u snabdevanju podstiču inflaciju

BankeNovacSvetVesti

30.9.2021 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Uska grla u snabdevanju podstiču inflaciju Uska grla u snabdevanju podstiču inflaciju
Četvoro šefova vodećih svetskih centralnih banaka upozorili su da će uska grla u snabdevanju verovatno trajati duže nego što se očekivalo i da mogu... Uska grla u snabdevanju podstiču inflaciju

Četvoro šefova vodećih svetskih centralnih banaka upozorili su da će uska grla u snabdevanju verovatno trajati duže nego što se očekivalo i da mogu dovesti do daljeg rasta inflacije i povećanja plata. Oni su ocenili da su mnogi faktori koji su ubrzali rast cena privremeni i da se očekuje da će izbledeti iduće godine.

Predsedavajući američkog FED Džerom PAuel (Jerome Powel) rekao je da je „frustrirajuće“ što uska grla u lancu snabdevanja koče oporavak najveće svetske ekonomije i pomažu da se podstaknu povećani pritisci na cene, prenosi Financial Review, pozivajući se na FT.

„Kombinacija velike potražnje za robom i uskih grla učinila je da inflacija ode znatno iznad cilja“, rekao je Pauel na panelu sa predsednicom Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde), guvernerom Banke Engleske Endrjuom Bejlijem (Andrew Bailey) i guvernerom Banke Japana Kurodom Sredom.

Foto: Tanjug/AP

Lagard je navela da je neizvesno koliko će još potrajati uska grla u snabdevanju, posebno kada je reč o kontejnerskom transportu ili isporuci poluprovodnika. Bejli je rekao da kriza isporuke goriva u Velikoj Britaniji popušta, ali da će se proizvodnja vratiti na nivo pre pandemije tek iduće godine, sa nekoliko meseci zakašnjenja u odnosu na predviđanja.

Kuroda je istakao da se japanski proizvođači bore da održe korak sa rastućom potražnjom, posebno za tehnološkim proizvodima, kao i da nema znakova da će se to uskoro ublažiti. „Potražnja raste tako brzo da ponuda ne može u potpunosti da prati brzo rastuću potražnju. Ovo će verovatno potrajati“, ocenio je Kuroda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...