USKORO SE POVLAČE IZ OPTICAJA NOVČANICE OSME SERIJE ŠVAJCARSKOG FRANKA, najavljuje NBS

BankeNovacSvetVesti

14.12.2020 13:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

USKORO SE POVLAČE IZ OPTICAJA NOVČANICE OSME SERIJE ŠVAJCARSKOG FRANKA, najavljuje NBS USKORO SE POVLAČE IZ OPTICAJA NOVČANICE OSME SERIJE ŠVAJCARSKOG FRANKA, najavljuje NBS
Nacionalna banka Švajcarske je u maju 2020. godine, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini 2021. godine povući iz opticaja novčanice... USKORO SE POVLAČE IZ OPTICAJA NOVČANICE OSME SERIJE ŠVAJCARSKOG FRANKA, najavljuje NBS

Nacionalna banka Švajcarske je u maju 2020. godine, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka (serija puštena u opticaj u periodu 1995. – 1998.), pri čemu će tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS preporučuje da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu (evro, američki dolar itd.) ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka (deveta serija novčanica švajcarskog franka puštena u opticaj u periodu 2016. – 2019.), i to što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom, kao opticajnih novčanica, i pre nego što one zaista postanu vanopticajne. Kako se navodi, banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama i to pre nego što postanu vanopticajne.

Foto: Pixabay.com

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke), a na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

NBS napominje da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj. Kako se navodi, detaljnije informacije mogu se dobiti na sajtu Nacionalne banke Švajcarske https://www.snb.ch/en/iabout/cash.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...