Građani spremaju uplatnice

Uskoro stiže na naplatu prva rata poreza na imovinu

IzdvajamoPoreziPreduzetnikSrbijaVesti

26.1.2021 08:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uskoro stiže na naplatu prva rata poreza na imovinu Uskoro stiže na naplatu prva rata poreza na imovinu
Građani koji poseduju nekretnine u nekoj od opština ili gradova u Srbiji uskoro će morati da pripremaju uplatnice, jer 15. februara na naplatu stiže... Uskoro stiže na naplatu prva rata poreza na imovinu

Građani koji poseduju nekretnine u nekoj od opština ili gradova u Srbiji uskoro će morati da pripremaju uplatnice, jer 15. februara na naplatu stiže prva rata poreza na imovinu fizičkih lica.

Kako ni ove godine, ni u jednoj opštini u Srbiji u tom roku neće pristići rešenja za 2021. godinu, vlasnici kuća, stanova i garaža će prvu ratu poreza plaćati tako što će iznos sa rešenja od 2020. godine podeliti na četiri dela i do 15. februara uplatiti prvu ratu.

Veoma je važno da se sa plaćanjem rate poreza na imovinu ne kasni, obzirom da svaki dan kasnije uplate rate poreza sa sobom nosi i namirivanje visokih kamata, od gotovo 0,2 odsto dnevno. Osim kamate, vlasnicima nekretnina preti i naplata kazne za izbegavanje plaćanja poreza koja iznosi do 50 odsto utvrđenog poreza, ali ne manje od 5.000 dinara.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svi vlasnici nekretnina koji imaju nalog na eUpravi dobijaju rešenja ovim putem, odnosno lokalna samouprava nema obavezu da im poštom dostavlja rešenja o utvrđenom porezu na imovinu.

Foto: Pexels

Za vlasnike nekretnina koji nisu podneli informativnu prijavu Poreskoj upravi, a na bazi koje nadležne službe lokalne samouprave obračunavaju iznos poreza na imovinu na godišnjem nivou predviđena je kazna u visini do tri odsto nekretnine koja bi trebala da bude prijavljena.

Porez na imovinu fizičkih lica predstavlja izvorni prihod jedinica lokalnih samouprava. Neke opštine i gradovi značajno su unapredili evidenciju obveznika ovog poreza, ali i dalje postoji određena razlika između prijavljenih nekretnina na koje se porez na imovinu plaća i građana koji nisu prijavili svoje nekretnine, pa ne uplaćuju ovaj namet državi.

Državna revizorska institucija nedavno je objavila da su nenaplaćena potraživanja po osnovu izvornih prihoda jedinica lokalnih samouprava, a koji u proseku iznose trećinu godišnjeg budžeta, a kod pojedinih čine i čitavih 50 odsto ukupnih prihoda budžetske kase,

Prema podacima Državne revizorske institucije ova potraživanja su zadnjeg dana 2019. godine iznosila najmanje 135 milijardi dinara, što je dvostruko više od iznosa naplaćenih prihoda po istom osnovu u toj godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...