USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU VIŠE NISTU ISTI Nova pravila stupila na snagu

IzdvajamoSrbijaVesti

1.1.2021 09:01 Autor: Marija Jovanović 0

USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU VIŠE NISTU ISTI Nova pravila stupila na snagu USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU VIŠE NISTU ISTI Nova pravila stupila na snagu
Nova pravila za odlazak u penziju stupila su na snagu. Tako će žene od 1. januara, ukoliko žele da ostvare punu starosnu penziju, morati... USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU VIŠE NISTU ISTI Nova pravila stupila na snagu

Nova pravila za odlazak u penziju stupila su na snagu. Tako će žene od 1. januara, ukoliko žele da ostvare punu starosnu penziju, morati da rade dva meseca duže, dok za muškarce promene nema.

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2021. godini 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, navode u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Foto: Pixabay.com

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, muškarcima je sada potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

Kako navode u PIO fondu, u ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Tagovi
SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...