NETO DOBIT OD 100 MILIONA EVRA U POSLEDNJE TRI GODINE

Uspešno poslovanje Elektroprivrede Crne Gore

RegionVesti

1.2.2021 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uspešno poslovanje Elektroprivrede Crne Gore Uspešno poslovanje Elektroprivrede Crne Gore
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u poslednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona evra, izjavio je izvršni direktor te kompanije, Igor... Uspešno poslovanje Elektroprivrede Crne Gore

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u poslednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona evra, izjavio je izvršni direktor te kompanije, Igor Noveljić.

On je u intervju za list “Elektroprivreda” naglasio da je EPCG, zajedno sa firmama u većinskom vlasništvu, u tom periodu po osnovu poreza i drugih naknada u državni budžet uplatila oko 260 miliona evra.

„Uveliko sprovodimo petogodišnji investicioni ciklus, tako da smo za kapitalne investicije potpisali ugovore vredne 130 miliona evra. Izvesno je i potpisivanje ugovora vrednih oko 45 miliona evra za modernizaciju hidroelektrane (HE) Perućica, uključujući i ugradnju agregata osam“, saopštio je Noveljić.

Foto_ Printscreen youtube

Kompanija je pokrenula projekte izgradnje solarne elektrane Briska gora, kao i vetroparka Gvozd snage 54,6 MW (oba projekta ukupne vrednosti od oko 211 miliona evra), a dobila je i povoljne uslove u preliminarnoj ponudi od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za finasiranja tog projekta. U potpunosti su rekonstruisane elektrane Glava Zete i Slap Zete.

Značajan posao je, prema rečima Noveljića, odrađen i kada je reč o HE Piva, gde je, u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom, 2018. počela implementacija projekta druge faze rekonstrukcije i modernizacije, vredna 10,3 miliona evra.

Noveljić je podsetio da je potpisivanjem ugovora za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, vrednog više od 54 miliona evra, počeo da teče rok za izradu glavnog projekta.

„Ekološkom rekonstrukcijom svešćemo sve emisije i produkte sagorevanja uglja na granice ispod dozvoljenih, saglasno važećoj crnogorskoj zakonskoj regulativi i Evropskim direktivama. Tako će termoenergetski kompleks u Pljevljima, koji generiše oko 1,2 hiljade radnih mesta, raditi narednih 20 do 30 godina“, rekao je Noveljić.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ, Crna Gora AKTIVAN

Poslovni prihodi (EUR):
312.344.048,00 (2019)
Broj zaposlenih:
(2019)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...