Upozorenje guvernera Banke Engleske

Usporen oporavak britanske privrede

BankeNovacSvetVesti

9.9.2021 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usporen oporavak britanske privrede Usporen oporavak britanske privrede
Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) upozorio je da se oporavak britanske privrede od pandemije Covid-19 usporava usled prekida lanaca snabdevanja i nedostatka... Usporen oporavak britanske privrede

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) upozorio je da se oporavak britanske privrede od pandemije Covid-19 usporava usled prekida lanaca snabdevanja i nedostatka radnog osoblja. On je u obraćanju parlamentarnom Odboru za finansije rekao da postoje dokazi da se oporavak „izravnao“, uprkos ublažavanju ograničenja tokom leta.

On je naveo da je ekonomski pad izazvan pandemijom dosta oslabio poslednjih meseci, ali da neravnoteža u potražnji za robom i uslugama ometa oporavak, prenosi Guardian. Bejli je ocenio da su se poremećaji u globalnim lancima snabdevanja pokazali dugotrajnijim nego što se očekivalo, zbog veće stope infekcije korona virusom i povećane potražnje za industrijskim proizvodima.

Guverner Banke Engleske rekao je da se očekivalo da će se potražnja za uslugama sve više rasti uporedo sa epidemiološkim ograničenjima, ali se to nije dogodilo u očekivanoj meri. Bejli je rekao da će veliki deo inflatornog pritiska izazvanog pandemijom na kraju izbledeti, dodajući da će trenutne visoke cene čelika ili poljoprivrednih proizvoda verovatno pasti.

On je rekao da očekuje da će se uska grla u snabdevanju „sama srediti“, ali je izrazio zabrinutost zbog stalnog nedostatka radnika, što bi moglo potrajati duže od nestašice materijala. Ekonomisti strahuju da bi nedostatak radne snage zajedno sa rastućom potražnjom za robom i uslugama mogli podstaći visok nivo inflacije.

Banka Engleske predviđa da će inflacija ove godine dostići četiri odsto, pre nego što će se postepeno vratiti prema ciljanoj stopi od dva odsto. Bejli je rekao da će komitet Banke za monetarnu politiku koji određuje kamatne stope verovatno biti primoran da ih podigne sa sadašnjeg nivoa od 0,1 odsto radi borbe protiv inflatornih pritisaka u naredne dve do tri godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...