Razdvojene kvalifikacije od zanimanja

Uticaj novih šifarnika NSZ na građane Srbije

SrbijaVesti

28.1.2021 17:55 Autor: Julijana Vincan 0

Uticaj novih šifarnika NSZ na građane Srbije Uticaj novih šifarnika NSZ na građane Srbije
Primenom različitih šifarnika za obeležja „kvalifikacija“ i „zanimanje“ biće jasnija razlika između ovih obeležja i smanjiće se nesporazumi do kojih je dolazilo dok je... Uticaj novih šifarnika NSZ na građane Srbije

Primenom različitih šifarnika za obeležja „kvalifikacija“ i „zanimanje“ biće jasnija razlika između ovih obeležja i smanjiće se nesporazumi do kojih je dolazilo dok je pojam „zanimanje“ bio u praktičnoj upotrebi za oba obeležja, kao i zajednički šifarnik, objašnjeno je kao prvu prednost u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) za portal Biznis.rs.

„Novi šifarnici sadrže većinu postojećih zanimanja i kvalifikacija na domaćem tržištu rada, što će olakšati šifriranje ovih podataka, kako poslodavcima, tako i službenicima NSZ i agencija za zapošljavanje. Ovako dobijeni podaci biće značajno precizniji, što će omogućiti izradu pouzdanijih statističkih izveštaja, a time i kvalitetnijih analiza stanja i kretanja na tržištu rada“, smatraju u NSZ.

Dodaje se da će time i donosioci odluka u sferi politike obrazovanja, politike zapošljavanja i drugim, dobiti bolje instrumente za donošenje odluka na bazi činjenica.

„Međunarodno uporedivi podaci o zanimanjima i kvalifikacijama lica, prema njihovoj pripadnosti klasifikacionim celinama usaglašenim sa međunarodnim klasifikacijama, omogućiće jednostavnije kretanje studenata i zaposlenih na međunarodnom tržištu rada“, konstatuju u NSZ.

Radnik drži novine i torbu čekajući intervju
Foto: Unsplash

Istorijat menjanja šifrarnika

Do nedavno je Šifarnik zanimanja i stručne spreme, verzija iz 1998. godine, korišćen kako za šifriranje zanimanja u kojima zaposleni rade na svojim radnim mestima, tako i za šifriranje kvalifikacija koje lica stiču školovanjem, odnosno završetkom obrazovanja ili obuka.

„Početna verzija ovog šifarnika je iz 1992. godine, a zasnovana je na Jedinstvenoj nomenklaturi zanimanja koja je razvijana tokom 80-ih, a usvojena 1990. godine“, navode u NSZ.

Kako su naglasili naši sagovornici, ovaj šifarnik je i dalje u upotrebi samo za potrebe šifriranja kvalifikacija lica u evidencijama u oblasti rada i zapošljavanja.

„Njegova upotrebna vrednost će uskoro prestati, nakon početka primene Šifarnika kvalifikacija koji je Ministarstvo prosvete pripremilo tokom prethodne godine, u skladu sa Nacionalnim okvirom kvalifikacija Republike Srbije, kao i sa Međunarodnom standardnom klasifikacijom obrazovanja: ISCED-F 2013“, navode iz NSZ za naš portal.

Dvoje se rukuju
Foto: Shutterstock

Prethodno je Odlukom o Jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada usvojen Šifarnik zanimanja, u julu 2018. godine, koji je usaglašen sa Međunarodnom standardnom klasifikacijom zanimanja: ISCO-08.

„Ovaj šifarnik se primenjuje od 2019. godine za evidentiranje podataka o zanimanju prema radnom mestu na koje je lice zaposleno kod poslodavca, čija je obaveza da ovaj podatak unese u prijavu na obavezno socijalno osiguranje na portalu Centralnog registra (CROSO)“, navedeno je u odgovoru NSZ.

O tome koje su atraktivne direktorske pozicije u poslednjoj nedelji, dok se tržište rada polako oporavlja, možete nešto više pročitati ovde.

Izmene u šifarniku

U julu 2020. godine izvršena je prva izmena i dopuna ovog šifarnika, radi ažuriranja. Tom prilikom dodato je 67 nedostajućih zanimanja, obrisano 17 suvišnih, a izvršene su i izmene pojedinih šifara i naziva zanimanja radi otklanjanja neusaglašenosti ili nejasnoća koje su uočene tokom početnog perioda primene šifarnika.

„Većina dodatih zanimanja se ne može smatrati „novim“, već je propušteno da ista budu sadržana u početnoj verziji, što je na ovaj način ispravljeno. Primeri su: Stručnjak za digitalni marketing, Tehničar reciklaže, Dečiji animator, Hranitelj dece… Ovaj postupak će se sprovoditi po potrebi, najviše jednom godišnje, kako bi se obezbedila aktuelnost šifrarnika i u narednom periodu“, obrazloženo je u NSZ.

Muškarci i žene u čekaonici
Foto: Shutterstock

Nacionalna služba za zapošljavanje evidentira nezaposlene, odnosno tražioce zaposlenja prema njihovim kvalifikacijama, uvidom u njihove javne isprave (diplome, sertifikate i drugo). Istovremeno, u evidenciju NSZ se preuzimaju i podaci o radnom iskustvu ovih lica u zanimanjima koja su evidentirali poslodavci prilikom njihovog prijavljivanja.

„Prilikom posredovanja u zapošljavanju lica sa evidencije, NSZ koristi oba obeležja lica u zavisnosti od uslova koje poslodavci navode u svojim prijavama potreba za posredovanjem u zapošljavanju. Nekada je to samo kvalifikacija, koja sadrži podatak o završenoj školi određenog nivoa i struke, a nekada i podatak o radnom iskustvu koji je sadržan u obeležju zanimanja“, kazali su naši sagovornici.

Uskoro počinje primena novog Šifarnika kvalifikacija

Očekuje se da u narednom periodu, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada RS donese novu Odluku kojom će biti propisan i početak primene novog Šifarnika kvalifikacija, čime će stari Šifarnik zanimanja i stručne spreme biti stavljen van snage.

„U prethodnom periodu poslodavci su imali obavezu da ažuriraju podatke o zanimanjima zaposlenih, kako bi ih usaglasili sa novim Šifarnikom zanimanja. Predstoji period usaglašavanja i podataka o njihovim kvalifikacijama koji će biti utvrđen pomenutom Odlukom. Sve ovo će omogućiti višestruku korist prilikom primene i upravljanja podacima o zanimanjima i kvlalifikacijama lica na tržištu rada u Srbiji“, ističu u NSZ.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...