UTICAJ SUPERMAX UGOVORA JANISA ADETOKUMBA Da li NBA liga precenjuje svoje igrače?

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

21.12.2020 17:02 Autor: Marko Miladinović 0

UTICAJ SUPERMAX UGOVORA JANISA ADETOKUMBA Da li NBA liga precenjuje svoje igrače? UTICAJ SUPERMAX UGOVORA JANISA ADETOKUMBA Da li NBA liga precenjuje svoje igrače?
Grčki košarkaški reprezentativac i dvostruki dobitnik priznanja za najkorisnijeg igrača američke NBA lige, Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo), prošle nedelje je potpisao najvredniji supermaks ugovor,... UTICAJ SUPERMAX UGOVORA JANISA ADETOKUMBA Da li NBA liga precenjuje svoje igrače?

Grčki košarkaški reprezentativac i dvostruki dobitnik priznanja za najkorisnijeg igrača američke NBA lige, Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo), prošle nedelje je potpisao najvredniji supermaks ugovor, i obavezao se da će svoju karijeru i narednih pet godina nastaviti u Milvokiju, za 256 miliona američkih dolara. Njegova, dugo iščekivana odluka, imaće domino efekat na tržištu slobodnih igrača u dozvoljenim prozor periodima za transfere, na sredini i po završetku sezone 2020/2021.

Na prvom mestu, Janisova odluka da ostane u svom dosadašnjem klubu Milwaukee Bucks, izbrisala ga je sa liste najtraženijih slobodnih agenata sledećeg leta. Za njega su bili spremni da se utrkuju maltene svi pretendenti za titulu, ali što je najvažnije od svega, oni koji dolaze sa značajno većih tržišta nego što je to grad Milvoki i američka država Viskonsin. Naravno, tu se pre svega misli na tandem klubova iz Los Anđelesa.

Igranje na većem tržištu ne donosi veću zaradu od klubova, jer su one ograničene pravilnikom NBA, ali gotovo sigurno obezbeđuje višestruko vrednije sponzorske ugovore, imajući u vidu vidljivost kod mnogo brojnije publike.

Da li je najveći dobitnik Džejms Harden?

Umesto da tržište slobodnih igrača (free agents) bude pretrpano dogodine, ono će posle najnovijeg razvoja događaja, zapravo ispasti veoma plitko. To će za posledicu imati preplaćivanje usluga preostalih košarkaša u ponudi, a nije ih ostalo gotovo uopšte iz kategorije superstarova. Jedan od igrača koji izlazi na tržište na leto je i naš Nemanja Bjelica.

Foto: Džejms Harden, Wikimedia Commons

S druge strane, pokret „osnaživanja igrača“ kroz povećanje njihovih zarada ali i prava kojim raspolažu, poslednjih godina je, možda čak više i od živog simbola lige, Lebrona Džejmsa (LeBron James), svojim ponašanjem predstavljao Džejms Harden (James Harden), popularna „prva brada NBA“. Naime, Harden je prvo naterao svoj prethodni klub, Oklahoma City Thunder, da ga trejduje u Houston Rockets, a sada po svaku cenu traži prelazak iz grada u Teksasu u neki konkurentniji tim.

Paradoksalno, iako bi se na prvi pogled moglo reći da takvo izvoljevanje ne ide Hardenu u prilog, pogotovu zato što usput kasni na treninge, u njegovoj igri na terenu apsolutno ne postoji pojam odbrane, a kad ima makar dan viška svojim privatnim avionom leti za Las Vegas da se provodi – zapravo, u ligi koja na neki način učestvuje u industriji šoubiznisa, kao ličnost koja u svakom trenutku privlači pažnju na sebe i deli publiku u dva sukobljena tabora, on uspeva dodatno da poveća svoju cenu.

Treba, naravno, imati na umu i da je Harden tri godine zaredom bio prvi strelac u NBA ligi.

On će dati sve od sebe da natera klub iz Hjustona da ga proda, posebno sada kada predstavlja praktično jedinu „igračku aktivu“ koja nije fiksirana ne samo u sezoni 2021/22, već i u aktuelnom šampionatu. Houston Rockets bi zauzvrat trebalo da dobije veliku nadoknadu u potencijalnom transferu, u vidu mladih košarkaša ili pikova za sledeće draftove, s obzirom da Harden nije još uvek slobodan igrač.

A gde je tu Jokić?

Francuski centar Rudi Gober (Rudy Gobert), koji nastupa za Utah Jazz, potpisao je novi petogodišnji ugovor sa svojim klubom, vredan 205 miliona dolara. To je najvredniji ugovor ikada postignut za nekog igrača na centarskoj poziciji. No, tu treba uračunati činjenicu da centri poslednjih petnaestak godina nisu bili toliko na ceni, a drugo, ni da dolar nije kao što je nekad bio.

Foto: Rudi Gober, Wikimedia Commons

Gober je uspešno zajahao dva trenda, gorepomenutu najavu nestašice superkvalitetnih košarkaša u ponudi, ali i povratak važnosti centara u fokus NBA trenera i menadžera.

Francuz je prepoznat po svojoj dobroj igri u odbrani, a za razliku od njega, naš Nikola Jokić hvaljen je od najvećih analitičara NBA kao ofanzivno čudo od igrača, kako po svojim dodavačkim, tako i po šuterskim sposobnostima.

Jokićev ugovor ističe 2023. godine, ali veoma je izvesno da će ući u pregovore o njegovom obnavljanju već 12 meseci ranije. Kako po prirodi potražnje, napadački igrači postižu veću cenu, i obzirom da je poslednjih sezona konstantno rangiran u Top 5 do Top 20 košarkaša u NBA, Jokića očekuje supermaks ugovor ukoliko nastavi sa dosadašnjim partijama u Denveru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...