Svako ko je imao godišnju zaradu preko 25.000 evra mora podneti poreznicima prijavu

Utvrđen limit za plaćanje poreza na godišnji prihod

AnalizaIzdvajamoPoreziPreduzetnikU fokusuVesti

26.2.2021 15:30 Autor: Gordana Bulatović 0

Utvrđen limit za plaćanje poreza na godišnji prihod Utvrđen limit za plaćanje poreza na godišnji prihod
Svi građani koji su u prošloj godini ostvarili prihod veći od 2.987.424 dinara, u obavezi su da podnesu godišnju poresku prijavu. Da li će... Utvrđen limit za plaćanje poreza na godišnji prihod

Svi građani koji su u prošloj godini ostvarili prihod veći od 2.987.424 dinara, u obavezi su da podnesu godišnju poresku prijavu. Da li će godišnji porez i platiti zavisi od brojnih parametara koji su predviđeni Zakonom o porezu na dohodak građana. U svakom slučaju, Poreska uprava očekuje da svi oni koji su imali ovaj nivo godišnjih prihoda u filijali opštine gde žive podnesu poresku prijavu.

U poreskoj prijavi se iskazuje ukupan neto dohodak ostvaren u 2020. godini i neoporeziv iznos ( 2.987.424 dinara), a razliku čini dohodak za oporezivanje.

Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana po osnovu dohotka ostvarenog u 2020. godini je ponedeljak, 17. maj 2021. godine.

Dohodak za oporezivanje dodatno se umanjuje za iznos propisanih ličnih odbitaka, a preostali iznos čini oporezivi dohodak na koji se primenjuju propisane stope poreza. Lični odbici utvrđeni su u sledećim iznosima:

  • za poreskog obveznika: RSD 398.323
  • za svakog izdržavanog člana porodice: RSD 149.371

Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto dohotka za oporezivanje.

Porez na godišnji prihod građana plaća se po stopi od 10 odsto, u slučaju da je prihod građana u toku 2020. godine bio u iznosu do šest prosečnih godišnjih zarada u Republici Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Po stopi od 15 odsto naplaćuje se porez za prihode koji su iznad šestostruke godišnje prosečne zarade u Srbiji.

opisiznos oporezivog godišnjeg dohotka u dinarima
oporezivi prihod po stopi od 10 odsto  do 5.974,848
oporezivi prihod po stopi od 15 odsto  od 5.974,848
Pregled poreskih stopa koje se po Zakonu primenjuju za godišnji prihod građana

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđa da se poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana podnosi ili u elektronskom ili u papirnom obliku.

Poreska uprava izdaje rešenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak građana u papirnoj formi. Rešenje se može izdati u elektronskoj formi putem slanja u poresko sanduče poreskog obveznika na portalu Poreske uprave, ali samo za poreske obveznike koji daju saglasnost za ovakav vid dostave rešenja. Poreska obaveza se plaća u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Produženja roka prijave godišnjeg poreza na dohodak građana moguće je, uz pismeni zahtev dostavljen Poreskoj upravi, koji je podnet pre 17. maja ove godine. Razlozi odlaganja moraju biti obrazloženi i dokumentovani.

U slučaju da građanin koji je u prethodnoj godini imao prihode veće od neoporezivog iznosa ne podnese prijavu, a Poreska uprava prema podacima iz baze otkrije da prijava nije podneta, postupak utvrđivanja iznosa poreza na godišnji prihod pokreće se po službenoj dužnosti, a poreznici podnose i prekršajnu prijavu. Iznos kazne za prijavu koja nije podneta u roku iznosi i do 150.000 dinara.

Očekuje se da Poreska uprava Srbije tokom marta izađe sa zvaničnim uputstvom za obveznike poreza na godišnji prihod građana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...