UVEĆAN PROMET KOMPANIJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE Poljaci najbolje poslovali prošle godine

BiznisEUVesti

23.11.2020 17:05 Autor: Vladimir Jokanović 1

UVEĆAN PROMET KOMPANIJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE Poljaci najbolje poslovali prošle godine UVEĆAN PROMET KOMPANIJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE Poljaci najbolje poslovali prošle godine
Ukupan promet 500 najboljih kompanija centralne i istočne Evrope u 2019. godini uvećan je za 5,5 odsto i iznosi 740 milijardi evra, a najveći... UVEĆAN PROMET KOMPANIJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE Poljaci najbolje poslovali prošle godine

Ukupan promet 500 najboljih kompanija centralne i istočne Evrope u 2019. godini uvećan je za 5,5 odsto i iznosi 740 milijardi evra, a najveći prihod i godišnji rast prometa ostvarile su kompanije iz Poljske, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Coface.  

Poslovni sektori koji su prilikom prethodnog rangiranja zauzimali vodeće pozicije i u 2019. godini su na prva tri mesta – automobilski i transportni sektor su prvi, a iza njih su sektor nafte i gasa, kao i nespecijalizovana trgovina na veliko, prenosi Tanjug.

Rast prihoda zabeležile su 373 kompanije sa liste, što predstavlja 74,6 odsto ukupnog broja kompanija, u poređenju sa 79 odsto u 2018. godini i 80 odsto u 2017. To istovremeno pokazuje da je 25,4 odsto kompanija zabeležilo stagnaciju ili pad prihoda.

Poljska je i dalje na prvoj poziciji na području Centralne i Istočne Evrope, kako po broju kompanija na listi tako i po ostvarenom prometu, pri čemu su ukupni prihodi njenih kompanija porasli za 6,6 odsto i iznose 283,7 milijardi evra.

Drugo mesto je zauzela Češka, sa ukupno 78 kompanija, čiji ukupni promet iznosi 115,4 milijarde evra, što je za 2,3 odsto više nego godinu ranije. Mađarska je pala na treće mesto, međutim, ukupni promet te zemlje je u odnosu na prosečne vrednosti regiona zabeležio mnogo veći rast budući da se on povećao za 6,3 odsto.

  • Zorica

    23.11.2020 #1 Author

    Poljska bas ocigledno napreduje u svim sektorima!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...