CRNA GORA PLANIRA 700 MILIONA EVRA PRIHODA OD TURIZMA

Vakcinacija ključ uspeha turističke sezone

BiznisRegionTurizamVesti

9.4.2021 13:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vakcinacija ključ uspeha turističke sezone Vakcinacija ključ uspeha turističke sezone
U Programu ekonomskih reformi (PER) Vlade Crne Gore za period 2021-23. predviđeno je da u ovoj godini bude ostvaren rast crnogorske ekonomije od 10,5... Vakcinacija ključ uspeha turističke sezone

U Programu ekonomskih reformi (PER) Vlade Crne Gore za period 2021-23. predviđeno je da u ovoj godini bude ostvaren rast crnogorske ekonomije od 10,5 odsto, pod uslovom da se ostvare prihodi od turizma na nivou od 65 odsto prihoda iz 2019. godine, odnosno na nivou od 700 miliona evra. Ostvarenje ovih ciljeva podrazumeva i da se znatno umanji intenzitet pandemije korona virusa uz sticanje kolektivnog imuniteta od oko 70 odsto odraslog stanovništva.

Program ekonomskih reformi crnogorske vlade predviđa da će ekonomija u naredne tri godine rasti po prosečnoj stopi od 7,6 odsto, odnosno 6,5 odsto u 2022. i 5,8 odsto u 2023. godini.

Očekivanja u turizmu u 2021. godini temelje se na dostupnim informacijama i najavama iz turističkog sektora, a procene su u skladu i sa ekonomskim projekcijama Evropske komisije (EK) i sličnim pretpostavkama za zemlje članice EU, dok se i u zemljama okruženja očekuju slični trendovi. Pretpostavke kretanja u turizmu zasnivaju se i na velikom interesovanju glavnih emitivnih tržišta za turizam u Crnoj Gori, povoljnim epidemiološkim merama i otvorenim granicama za ulazak u zemlju, te povećanim kapacitetima turističkog sektora i najavi početka operativnog rada novoosnovane avio kompanije, “To Montenegro”, do početka sezone”, definisano je u osnovnom makroekonomskom scenariju u PER.

Foto: Pixabay.com

Pretpostavka projekcije u osnovnom scenariju, kako je objašnjeno u PER uključuje i evropsku i regionalnu ekonomsku scenu, koji čine najvažniji izvor trgovinske razmene, investicija i turističke potrošnje u zemlji.

Za postizanje kolektivnog imuniteta od 70 odsto stanovništva potrebno je da Crna Gora do juna ima 330 hiljada vakcinisanih građana i onih koji su se oporavili od korona virusa. Prema zvaničnim podacima, do sada je u Crnoj Gori vakcinisano oko 33 hiljade građana, dok se 87 hiljada oporavilo od korone, a 86 hiljada građana je još prijavljeno za vakcinaciju. Na taj način, do letnje sezone u Crnoj Gori biće potrebno da se vakciniše još oko 200 hiljada građana. Uz planiranu dinamiku vakcinacije od oko pet hiljada građana dnevno, taj cilj bi Crna Gora mogla da dostigne za mesec i po dana.

  • Tina

    9.4.2021 #1 Author

    Dovoljno vremena da sve bude spremno za turisticku sezonu

    Odgovori

  • SANJA

    3.4.2022 #2 Author

    To je samo kljuc da se udje u CG, usluga treba da bude bolja da ljudi zele da dodju i da se vrate u CG

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...