Otkriven još jedan novi soj Covid-19

Varijanta B.1.1.529 korona virusa u Južnoj Africi

SvetVestiZdravlje

26.11.2021 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Varijanta B.1.1.529 korona virusa u Južnoj Africi Varijanta B.1.1.529 korona virusa u Južnoj Africi
Nova varijanta korona virusa koja se brzo širi otkrivena je u Južnoj Africi, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja. Osim u Južnoj Africi, novi soj... Varijanta B.1.1.529 korona virusa u Južnoj Africi

Nova varijanta korona virusa koja se brzo širi otkrivena je u Južnoj Africi, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja. Osim u Južnoj Africi, novi soj virusa registrovan je u Bocvani i u Hongu Kongu, kod jednog putnika iz Južne Afrike.

Ministarstvo je saopštilo da im je u početku izgledalo kao neka klaster epidemija, ali su naučnici iz Mreže genomskog nadzora dobili instrukciju da posmatraju „novu varijantu“, za koju još nije pouzdano utvrđeno gde se prvi put pojavila. Virus je dobio oznaku B.1.1.529, prenosi CNN.

Genomski naučnici naveli su da nova varijanta ima neuobičajeno veliki broj mutacija, više od 30 u ključnom proteinu šiljaka, strukturi koju virus koristi da uđe u ćelije koje napada. Virus se širi veoma brzo i zvaničnici očekuju da će u narednim danima i nedeljama predstavljati veliki pritisak na zdravstveni sistem.

Zvaničnici su takođe izrazili zabrinutost da bi mutacija mogla da dovede do izbegavanja imuniteta i povećanje prenosivosti virusa, ali su dodali da je prerano reći kakav će biti uticaj mutacije na efikasnost vakcine. Južnoafrički zvaničnici će u petak izvestiti Svetsku zdravstvenu organizaciju koja je B.1.1.529 klasifikovala kao „varijantu pod nadzorom“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...