Evropski sud pravde kaznio Poljsku

Varšava da plaća milion evra dnevno zbog ignorisanja zahteva EU

EUVesti

28.10.2021 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Varšava da plaća milion evra dnevno zbog ignorisanja zahteva EU Varšava da plaća milion evra dnevno zbog ignorisanja zahteva EU
Evropski sud pravde (ECJ) naložio je Poljskoj da plaća kaznu u iznosu milion evra dnevno zbog njene odluke da ignoriše zahtev EU o reformama... Varšava da plaća milion evra dnevno zbog ignorisanja zahteva EU

Evropski sud pravde (ECJ) naložio je Poljskoj da plaća kaznu u iznosu milion evra dnevno zbog njene odluke da ignoriše zahtev EU o reformama pravosuđa u Varšavi. Najviši sud EU izrekao je kaznu nakon što Poljska nije suspendovala disciplinsko veće svog Vrhovnog suda, koje navodno dozvoljava razrešenje sudija na političkoj osnovi.

ECJ je u saopštenju za javnost u sredu naveo da je kazna „neophodna kako bi se izbegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrednosti na kojima je ta Unija zasnovana, posebno vladavina prava“. Evropska komisija je 9. septembra zatražila izricanje „finansijskih kazni“.

Jedan od najoštrijih komentara na račun Varšave izneo je belgijski premijer Aleksander De Kro (Alexander De Croo) koji je ocenio da Poljska ne može da tretira EU kao „bankomat“ i da ne može da stavi novac
u džep, a da istovremeno odbije evropske vrednosti. On je istakao i da je Poljska glavni primilac novca iz fondova EU.

Foto: Pixabay.com

Sebastijan Kaleta, zamenik poljskog ministra pravde nazvao je kaznu ECJ „uzurpacijom i ucenom“. S druge strane, poljski poslanik u Evropskom parlamentu, Radoslav Sikorski, koji ne podržava odluku svoje vlade, naveo je da bi odbijanje Varšave da plati kaznu bilo samo tehničko pitanje, jer bi Brisel pri uplati novca za Poljsku samo odbio sumu koju duguje po osnovu presude ECJ.

Ranije ovog meseca, poljski Ustavni sud presudio je da poljski zakon zamenjuje zakon EU kada postoji sukob između njih. Poljski premijer Mateuš Moravjecki prošle nedelje rekao je u Evropskom parlamentu da će disciplinsko veće biti ukinuto, ali nije dao vremenski okvir kada će se to dogoditi i nije načinjen nacrt zakona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...