Poljski ministar preti Briselu kontramerama

Varšava razmatra veto na odluke EU koje se donose konsenzusom

EUVesti

13.12.2021 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Varšava razmatra veto na odluke EU koje se donose konsenzusom Varšava razmatra veto na odluke EU koje se donose konsenzusom
Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro (Zbigniew Ziobro) rekao je da se zalaže za suspenziju doprinosa za članstvo u Evropsku uniju ukoliko Evropska komisija bude... Varšava razmatra veto na odluke EU koje se donose konsenzusom

Poljski ministar pravde Zbignjev Žobro (Zbigniew Ziobro) rekao je da se zalaže za suspenziju doprinosa za članstvo u Evropsku uniju ukoliko Evropska komisija bude uskratila finansiranje Varšave zbog tekućeg spora oko reforme pravosuđa. Žobro je optužio Brisel da nastoji da promeni vladu u Poljskoj pod izgovorom da čuva vladavinu prava.

Poljski ministar je član stranke Solidarna Poljska, a Brisel se usprotivio reformi pravosuđa koju sprovodi poljska vlada, za koju kaže da podriva nezavisnost sudija i politizuje pravosuđe, prenosi Euractiv, pozivajući se na razgovor Žobroa za FT.

Poljska vlada tvrdi da su promene neophodne da bi se popravio „neefikasan“ pravosudni sistem. „Evropska komisija postavlja nemoguće uslove, jer njen pravi cilj nije postizanje navodne vladavine prava, već promena vlada u Poljskoj“, naveo je Žobro, dodajući da je to poruka Poljacima da neće dobriti novac ukoliko podržavaju aktuelnu vladu.

EK želi da Poljska ugasi kontroverzno Disciplinsko veće Vrhovnog suda i vrati razrešene sudije na posao kao preduslov za aktiviranje milijardi evra iz Fonda EU za oporavak od pandemije. EK je već odložila isplatu 36 milijardi evra, a Evropski parlament želi da aktivira „mehanizam uslovljavanja“ iz pravila finansiranja, kako bi izvršio dalji pritisak na Varšavom.

Žobro tvrdi da je postupanje EK nelegitimno, kao i da očekuje da će ona odstupiti, ali je zapretio kontra merama Varšave. „Poljska treba da odgovori na ucene EU vetom na sva pitanja koja zahtevaju jednoglasnost EU“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...