Finansijski izveštaj Svete stolice pokazao zanimljive pojedinosti

Vatikan prošle godine imao deficit 66 miliona evra, poseduje 1.120 nekretnina van Italije

NekretnineNovacSvetVesti

25.7.2021 09:45 Autor: Marko Miladinović 0

Vatikan prošle godine imao deficit 66 miliona evra, poseduje 1.120 nekretnina van Italije Vatikan prošle godine imao deficit 66 miliona evra, poseduje 1.120 nekretnina van Italije
Država Vatikan je 2020. godinu završila sa deficitom od 66,3 miliona evra, koji je bio bolji od predviđenog i čak niži od vremena pre... Vatikan prošle godine imao deficit 66 miliona evra, poseduje 1.120 nekretnina van Italije

Država Vatikan je 2020. godinu završila sa deficitom od 66,3 miliona evra, koji je bio bolji od predviđenog i čak niži od vremena pre pandemije 2019. godine, pokazuju podaci iz zvaničnog finansijskog izveštaja.

Vatikanski ministar ekonomije, velečasni Huan Antonio Gerero Alves (Juan Antonio Guerrero Alves), smatra da su manja potrošnja i blaži pad prihoda od očekivanog doprineli rezultatima, prenela je agencija AP.

Deficit je bio manji od raspona koji je prognozirao Vatikan, a koji je iznosio između 68 miliona evra i 146 miliona evra. Takođe, je bio niži od deficita iz 2019. godine koji je iznosio 79,2 miliona evra.

Gerero je rekao da je Vatikan smanjio troškove uoči pandemije, fokusirajući se na osnovne stvari, poput zarada u državnoj upravi, pomoći crkvama koje su bile u poteškoćama i siromašnima.

Da bi uštedeo novac, Vatikan je smanjio troškove putovanja i dogadaja za tri četvrtine, odložio troškove za održavanje i smanjio konsultantske usluge, dok su vatikanske diplomate stezale kaiš.

U okviru objavljenog izveštaja, a sa namerom da uspostavi transparentnije saopštavanje svojih finansija, posle mnogobrojnih kritika, objavljen je i aktuelni popis Uprave za imovinu Svete Stolice (APSA), po kome malena država iz srca Apeninskog poluostrva u ovom trenutku poseduje 4.051 vrednu nekretninu u Italiji i još 1.120 u inostranstvu. APSA je ulagala u veći broj nekretnina u otmenim kvartovima Londona, Pariza, Lozane i Ženeve.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...