VAZDUŠNI MOSTOVI SA AMERIKOM Manifestacije solidarnosti između velikih sila

IzdvajamoSvetVesti

1.4.2020 14:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

VAZDUŠNI MOSTOVI SA AMERIKOM Manifestacije solidarnosti između velikih sila VAZDUŠNI MOSTOVI SA AMERIKOM Manifestacije solidarnosti između velikih sila
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) prihvatio je u utorak ponudu ruskog predsednika Vladimira Putina da uputi medicinsku pomoć u SAD, kako bi pomogao... VAZDUŠNI MOSTOVI SA AMERIKOM Manifestacije solidarnosti između velikih sila

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) prihvatio je u utorak ponudu ruskog predsednika Vladimira Putina da uputi medicinsku pomoć u SAD, kako bi pomogao u sprečavanju širenja epidemije korona virusa u Americi. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je avion sa medicinskom opremom poleteo. U Vašingtonu istovremeno navode da očekuju sletanje aviona u popodnevnim satima.

Solidarnost između dve supersile u teškim okolnostima nije izuzetak ovih dana, budući da je Kina, koja je u trgovinskom ratu sa SAD, već poslala u tu zemlju kontigent medicinske pomoći u opremi, navode danas ruski mediji.  Ruski analitičari izražavaju nadu ili skepsu da bi pandemija mogla da učini da zahladneli odnosi Moskve i Vašingtona krenu putem saradnje.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, kada je informisao javnost o realizaciji dogovora dvojice predsednika naveo je da je sa američke strane bilo određenih prepreka, koje “nisu doprinele brzom rešavanju tehničkih pitanja u skladu sa dogovorom predsednika”. Peskov je istako da je telefonski razgovor Putina i Trampa u ponedeljak bio konstruktivan, sadržajan, obiman i dugotrajan uz detaljnu razmenu informacija o merama zaštite koje obe države preduzimaju.

Portparol Bele kuće Džad Dier (Judd Deere) izjavio je da su se “lideri složili da blisko sarađuju na liniji G20, vodeći međunarodnu kampanju za uništavanje virusa i oživljavanju globalne ekonomije”. Tramp je govoreći u Beloj kući posle razgovora sa Putinom pohvalio saradnju SAD sa mnogim zemljama.

“Imamo odlične odnose sa mnogim zemljama. Kina nam je poslala neke stvari. Rusija nam je poslala veoma, veoma veliki avion” sa medicinskom opremom. Američki predsednik naveo je da je to “lepo” i da je “veoma prijatno iznenađen”. Iako su u međuvremenu neki američki mediji komentarisali da se predsednik “verovatno zbunio” i pomešao kinesku pomoć sa ruskom, Peskov je u sredu potvrdio Trampove reči.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Ćuning izjavila je u utorak da je Kina spremna da nastavi da pomaže SAD u suzbijanju epidemije. Prema njenim rečima neki kineski gradovi i provincije već su poslali sanitetska sredstva u SAD, dok su medicinski stručnjaci dve zemlje u redovnom kontaktu.

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je sa Trampom u petak, a Hua je povodom toga rekla: “Nadamo se da će američki zvaničnici postupiti na osnovu konsenzusa koji su postigli lideri dve zemlje”.

Neki ruski analitičari ocenjuju da iznenadno poboljšanje odnosa u trouglu Vašington – Moskva – Peking liči na novi trend. Prema njihovim rečima, uprkos uobičajenim tenzijama u trouglu velikih sila, ovo sada pruža redak i izuzetno dobar osećaj.

Amerikanista Boris Mažujev, vanredni professor Filosofskog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta, ocenio je da će “nacionalni egoizam biti osuđen kao glavni izvor svih katastrofa”. Prema njegovim rečima u Evropi su učestale kritike onih koji su umesto solidarnosti pokazali sebičnost u ovoj situaciji.

Prema rečima Mažujeva svet će se okrenuti nacionalnoj solidarnosti, što bi moglo da zakomplikuje realizaciju Trampove ideje američkog nacionalnog prioriteta, pa su mu potrebni dobri savetnici koji će da mu pomognu da se pravilno odnosi prema novim trendovima. S druge strane, Trampu je dobrodošla potvrda o potrebi dobrih odnosa sa Moskvom, jer Rusija konkretno pomaže SAD.  

Naučni direktor Debatnog kluba Valdai Fjodor Lukjanov misli drugačije i ocenjuje da Trampovu izjavu o “veoma, veoma velikom avionu” iz Rusije ne bi trebalo preceniti.  “Ova izjava biće zaboravljena u američkoj javnosti”, rekao je Lukjanov i dodao da ako ne bude zaboravljena onda može biti upotrebljena protiv Trampa zbog njegovih navodnih tajnih veza sa Kremljom. Lukjanov smatra da su manifestacije uzajamne pomoći samo zasebne epizode, ali da u svetu u celini dominira sasvim različito raspoloženje, prenosi ruski Vzgljad.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...