VELIKA BRITANIJA NA DISTANCI OD TRGOVINSKE POLITIKE EU Vašington i London spremaju mini sporazum

SvetVesti

17.12.2020 13:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

VELIKA BRITANIJA NA DISTANCI OD TRGOVINSKE POLITIKE EU Vašington i London spremaju mini sporazum VELIKA BRITANIJA NA DISTANCI OD TRGOVINSKE POLITIKE EU Vašington i London spremaju mini sporazum
Odlazeća američka administracija pregovara sa Velikom Britanijom o zaključenju mini ugovora o smanjenju trgovinskih nameta, rekao je Robert Kajthajzer (Robert Lighthizer) trgovinski predstavnik Bele... VELIKA BRITANIJA NA DISTANCI OD TRGOVINSKE POLITIKE EU Vašington i London spremaju mini sporazum

Odlazeća američka administracija pregovara sa Velikom Britanijom o zaključenju mini ugovora o smanjenju trgovinskih nameta, rekao je Robert Kajthajzer (Robert Lighthizer) trgovinski predstavnik Bele kuće. On je naveo da se nada dogovoru, koji bi omogućio smanjenje carina na škotski viski i kašmir.

Lajthajzer je sugerisao da bi Velika Britanija trebalo da nastavi dalje od raskida sa evropskom podrškom proizvođaču aviona Airbus. On je potvrdio da intenzivno pregovara sa britanskom ministarkom za međunarodnu trgovinu Liz Tras (Liz Truss), prenosi BBC, a njihov sporazum bi mogao da se primenjuje posle Brexita.

„Nadam se da ćemo moći da postignemo nekakav sporazum, znate, nemamo puno vremena. U prednosti smo što SAD i Velika Britanija, posebno njena sadašnja vlada, nisu sklone subvencionisanju kao neke druge zemlje. U razgovorima smo, videćemo kako će to uspeti“, rekao je Lajthajzer.

London je prošle nedelje jednostrano prekinuo sa evropskom podrškom kompaniji Airbus u dugotrajnom transatlantskom sporu i najavio da neće više primenjivati carine na uvoz aviona američke kompanije Boeing, što je prvi korak od odstupanja od trgovinske politike EU. Liz Tras je rekla da želi da „deeskalira“ sukob oko subvencija.

Lajthajzer je uputio savet novoizabranom američkom predsedniku Džou Bajdeu (Joe Biden) da bi trebalo da nastavi pritisak na Kinu da se pridržava „prve faze“ trgovinskog sporazuma. Prema zvaničnim podacima carine na kinesku robu koštale su američke uvoznike 71,6 milijardi dolara od jula 2018.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...