VELIKA BRITANIJA PRVA ODOBRILA VAKCINU PROTIV KORONE Upotreba počinje sledeće sedmice

EUIzdvajamoLifestyleSvetVestiZdravlje

2.12.2020 10:36 Autor: Vladimir Jokanović 1

VELIKA BRITANIJA PRVA ODOBRILA VAKCINU PROTIV KORONE Upotreba počinje sledeće sedmice VELIKA BRITANIJA PRVA ODOBRILA VAKCINU PROTIV KORONE Upotreba počinje sledeće sedmice
Velika Britanija postala je prva zemlja u svetu koja je odobrila masovnu upotrebu vakcine protiv korona virusa. Reč je o vakcini koju su zajedno... VELIKA BRITANIJA PRVA ODOBRILA VAKCINU PROTIV KORONE Upotreba počinje sledeće sedmice

Velika Britanija postala je prva zemlja u svetu koja je odobrila masovnu upotrebu vakcine protiv korona virusa. Reč je o vakcini koju su zajedno proizvele kompanije Pfizer i BioNTech, za koju je britansko regulatorno telo MHRA ocenilo da pruža 95 odsto zaštite i koja je bezbedna, pa se se može koristiti od sledeće nedelje.

Britanci su već poručili 40 miliona doza, što je dovoljno za vakcinaciju 20 miliona ljudi. Prvih 800.000 doza stići će narednih dana, prenosi BBC. Ovo je najbrže proizvedena vakcina ikada, koja je razvijena za samo 10 meseci.

Agencija za lekove Evropske unije saopštila je da joj je potrebno još četiri nedelje za autorizaciju prve vakcine protiv Covid-19. Sastanak na kome će se odlučivati o upotrebi vakcine Pfizera i BioNTecha zakazan je za 29. decembar, tako da se već može reći da će vakcinacija u EU sačekati iduću godinu, prenosi ABC.

O zahtevu za upotrebu vakcine kompanije Moderna evropsko regulatorno telo trebalo bi da se izjasni 12. januara. Nemačka, koja je za potrebe razvoja vakcine uplatila 375 miliona evra kompaniji BioNTech, pripremala se za početak kolektivne imunizacije sredinom decembra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...