Veruje se da će naša zemlja naći puno novih poslovnih partnera

Velika očekivanja od nastupa Srbije na Expo 2020 Dubai

SrbijaSvetVesti

18.7.2021 08:15 Autor: Marko Miladinović 0

Velika očekivanja od nastupa Srbije na Expo 2020 Dubai Velika očekivanja od nastupa Srbije na Expo 2020 Dubai
Srbija od nastupa na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju očekuje veliki broj ugovora sa poslovnim partnerima sa Bliskog istoka i unapređenje odnosa u... Velika očekivanja od nastupa Srbije na Expo 2020 Dubai

Srbija od nastupa na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju očekuje veliki broj ugovora sa poslovnim partnerima sa Bliskog istoka i unapređenje odnosa u ekonomskom i investicionom smislu sa tim delom sveta, izjavio je profesor ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Igor Kovačević, koji je ujedno i direktor izložbenog paviljona naše zemlje na svetskoj izložbi, koja uz jednogodišnje odlaganje, počinje 1. oktobra.

“Bliski istok je ogromno tržište za sve naše proizvode”, rekao je Kovačević gostujući na TV Tanjug, i istakao da se pravi efekti mogu očekivati tek posle izložbe.

On je naveo da biznis segmentom rukovodi Privredna komora Srbije (PKS), uz podršku kolega iz Razvojne agencije Srbije i da se preko sajta i Instagram profila mogu pronaći sve informacije, kao i da su obezbeđeni besplatni čarter letovi za sve privrednike. PKS će, takođe, tokom jula organizovati niz pripremnih sastanaka sa privrednicima koji će učestvovati na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

Kovačević ističe da je Expo 2020 prilika i za kulturnu diplomatiju, pa će se u tom smislu predstaviti Vinčanska kultura, koja je na našim prostorima započela eru moderne civilizacije, tadašnjom tehnološkom revolucijom obrađivanja zemljišta.

„Ona je jedna od prvh kultura koja je imala elemente vezane za urbano naseljavanje, poljoprivredu, određeni raspored ulica… Verujemo da ćemo uspeti da to prikažemo na jedan drugačiji način, u digitalnom okruženju. Moramo da ostvarimo aktivno učešće samih posetilaca, tako da kad oni posete naš paviljon od 2.000 kvadrata, imaju utisak da kontrolišu svoj doživljaj Srbije“, navodi Kovačević, i dodaje da će gosti u tom digitalnom iskustvu moći da kreiraju svog elektronskog avatara i da u virtuelnom svetu obilaze naše muzeje i različite lokalitete, uz pomoć 3D naočara.

Prema njegovim rečima, preko srpskih velikih naučnika Tesle, Pupina i velikih sportista dolazimo do Srbije kao moderne i savremene zemlje i, kako je dodao, „nadamo se da ćemo uspeti na drugačiji način da je predstavimo“.

U Dubaiju se očekuje dolazak 25 miliona posetilaca, što je to prilika da na jednom mestu sve zemlje pokažu sve najbolje od sebe – sa turističkog i kulturnog aspekta, kao i sa aspekta biznisa, inovacija, tehnologije, da se demonstrira znanje, ekspertiza, da se realizuju različiti ugovori o saradnji i programi podrške.

Što se tiče korona virusa, zbog njega je odložena izložba, a pošto je zbog masovne vakcinacije situacija sada ipak drugačija, biće dozvoljen broj posetilaca do 75 odsto kapaciteta.

Svetska izložba Expo 2020 Dubai počinje 1. oktobra, pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ i trajaće do kraja marta 2022. godine.

Expo sajmovi tradicionalno traju po šest meseci, svaki put u drugom gradu i državi, a svoj koncept vuku od velikih svetskih izložbi iz druge polovine devetnaestog veka, na kojima su bila predstavljana velika tehnološka i kulturna dostignuća, kao na primer Ajfelov toranj u Parizu. U pitanju je jedna od najvećih manifestacija na svetu, na kojoj će učestvovati bezmalo sve države na planeti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...