POSKUPLJENJA KOJA DOPRINOSE GLOBALNOM INFLATORNOM PRITISKU

Veliki rast cena proizvodnje u Kini

AnalizaSvetU fokusuVesti

9.6.2021 12:00 Autor: Vladimir Jokanović 1

Veliki rast cena proizvodnje u Kini Veliki rast cena proizvodnje u Kini
Indeks proizvođačkih cena (PPI) u Kini porastao je u maju za devet odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su cene roba... Veliki rast cena proizvodnje u Kini

Indeks proizvođačkih cena (PPI) u Kini porastao je u maju za devet odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su cene roba porasle, saopštio je u sredu tamošnji Državni zavod za statistiku. Reč je o najvišem rastu proizvodnih troškova od septembra 2008. godine, a indeks je u aprilu porastao za 6,8 procenata.

Poskupljenja u maju premašila su očekivanih 8,5 odsto, ali treba imati u vidu da je u maju 2020. godine indeks opao za 3,7 procenata tokom inicijalnog perioda pandemije Covid-19, prenosi CNBC. Rast cena gvožđa i čelika posebno brine kompanije koje posluju građevinskim materijalima, navode kineski analitičari.

Istraživanjem koje je sprovedeno krajem marta i u aprilu, utvrđeno je da je poslovno raspoloženje ostalo nepromenjeno u prvom kvartalu tekuće godine u poređenju sa prethodnim tromesečjem. Međutim, utvrđeno je da se udeo kompanija koje prijavljuju bruto profitnu maržu ispod 15 procenata povećao na oko 70 odsto.

Izvor: CEICDATA@FT

U poslednjih nekoliko nedelja kineska vlada najavila je dodatnu podršku malim preduzećima, posebno onima pogođenim rastom cena sirovina. Uticaj poskupljenja je „prilično veliki“, saopštilo je Ministarstvo industrije i informacione tehnologije.

Njihova operativna profitna marža od šest odsto u prva četiri meseca ove godine bila je za dva odsto niža od one kod velikih preduzeća, a razlika se povećava. Cene u kineskoj industriji za vađenje nafte i prirodnog gasa porasle su za 99,1 odsto, a za preradu nafte, uglja i drugih goriva za 34,3 procenta.

Kineski PPI viši je zbog roba i sirovina, koje su osnovni delovi indeksa. Zvanični podaci pokazuju da su cene u crnoj metalurgiji porasle za 38 odsto na godišnjem nivou, dok su cene za vađenje uglja više za 30 odsto, prenosi FT.

Izvor: CEICDATA

Snažan industrijski oporavak Kine, koji je pokrenuo rekordne nivoe proizvodnje čelika, podstakao je širi rast cena robe, što je podržano očekivanjima od globalnog oporavka i američkim podsticajima, ali rast cena počeo je da uznemirava kreatore ekonomske politike u Kini.

Vladina agencija za ekonomsko planiranje upozorila je prošlog meseca na „prekomerne spekulacije“ na robnim tržištima i pozvala domaće kompanije da obuzdaju „nerazuman rast cena“. Globalne cene mnogih sirovina potrebnih za industriju, uključujući bakar, ugalj, čelik i rudu gvožđa, naglo su porasle ove godine nakon što su ublažene blokade i druge mere za suzbijanje širenja pandemije Covid-19.

Iako je porast potrošačkih cena u Kini i dalje nizak, sve više proizvođačke cene povećavaju troškove preduzeća i izvoznika u vreme rastuće zabrinutosti zbog prekomerne inflacije u SAD i širom sveta. Rastući troškovi u Kini doprinose globalnim inflatornim pritiscima.

  • Tina

    9.6.2021 #1 Author

    Svakako da nije dobro. Sve to povlači i rast cena drugih proizvoda i siguran ulazak u inflaciju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...