(VIDEO) NAJVEĆA MUZIČKA TRANSAKCIJA U OVOM VEKU Bob Dilan prodao sve svoje pesme za više od 300 miliona dolara

KulturaLifestyleSvetVesti

11.12.2020 12:17 Autor: Marko Miladinović 1

(VIDEO) NAJVEĆA MUZIČKA TRANSAKCIJA U OVOM VEKU Bob Dilan prodao sve svoje pesme za više od 300 miliona dolara (VIDEO) NAJVEĆA MUZIČKA TRANSAKCIJA U OVOM VEKU Bob Dilan prodao sve svoje pesme za više od 300 miliona dolara
Nobelovac i jedan od najvećih živih muzičkih simbola rokenrol i kantri muzike Bob Dilan (Bob Dylan), napravio je finansijski dogovor sa diskografskom kućom Universal,... (VIDEO) NAJVEĆA MUZIČKA TRANSAKCIJA U OVOM VEKU Bob Dilan prodao sve svoje pesme za više od 300 miliona dolara

Nobelovac i jedan od najvećih živih muzičkih simbola rokenrol i kantri muzike Bob Dilan (Bob Dylan), napravio je finansijski dogovor sa diskografskom kućom Universal, i prodao svoj celokupni pesnički katalog od preko 600 pesama.

Izuzetno plodan autor tokom svoje karijere duge 60 godina, Dilan je napravio čak 39 studijskih albuma, komponujući u širokom rasponu od kantrija i bluza, preko amerikane i eksperimentalnog džeza, sve do hard rok zvuka. Njegove pesme, poput „Knockin’ on Heaven’s Door“ i „Blowin’ in the Wind“ smatraju se zaštitnim znacima američkih mirnodopskih hipi pokreta, a sam Dilan je najobrađivaniji muzički kompozitor današnjice.

Za svoj doprinos literaturi, posle više od 600 napisanih pesama od kojih su mnoge našle mesto u antologijskim zbirkama poezije mimo njegovog muzičkog nasleđa, kao i zahvaljujući činjenici da je napisao veoma dobro ocenjenu zbirku memoara, u kojima govori o američkoj muzičkoj ali i političkoj sceni od šezdesetih do danas, Dilan je 2016. godine dobio i Nobelovu nagradu za književnost.

Foto: Wikimedia Commons

New York Times ističe da je ugovor koji je američki muzičar potpisao sa najvećom diskografskom kompanijom na svetu vredan najmanje 300 miliona dolara. Ni Universal ni Dilan nisu u javnosti izneli detalje ugovora.

Engleski Guardian piše o sličnoj sumi novca, naglašavajući da je to najveći  muzički ugovor u poslednjih dvadeset godina,ali i jedan od većih u celokupnoj istoriji muzičke industrije.  

Kompanija Universal Music ima ogroman katalog autora, od Tejlor Svift (Taylor Swift) i Lejdi Gage (Lady Gaga), pa do Boba Dilana i Bitlsa (The Beatles).

Iako ima 79 godina, Dilan je jedan od aktivnijih muzičara današnjice. Većinu svojih prihoda on ostvaruje na osnovu autorskih prava ali i koncertnih turneja. Do izbijanja pandemije, on je u proseku imao 100 nastupa godišnje.

Pre novog ugovora sa kompanijom Universal, časopis Frobes je procenio njegovo bogatstvo na „samo“ 200 miliona dolara, što je znatno manje od nekih drugih muzičkih zvezda sa daleko manjom zaostavštinom.

Kada nije na turneji, Bob Dilan provodi vreme na svom ogromnom ranču u američkoj državi Minesoti.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa to se i ocekivalo od takve muzicke zvezde…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...