VIDEO SAMIT G20 U ZNAKU VAKCINE I TRAMPA Produžen moratorijum na otplatu dugova siromašnih

SvetVesti

23.11.2020 13:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

VIDEO SAMIT G20 U ZNAKU VAKCINE I TRAMPA Produžen moratorijum na otplatu dugova siromašnih VIDEO SAMIT G20 U ZNAKU VAKCINE I TRAMPA Produžen moratorijum na otplatu dugova siromašnih
Video samit G20 kojim je formalno predsedavala Saudijska Arabija zaključen je uz zajedničku deklaraciju u kojoj je navedeno da će lideri najbogatijih država sveta... VIDEO SAMIT G20 U ZNAKU VAKCINE I TRAMPA Produžen moratorijum na otplatu dugova siromašnih

Video samit G20 kojim je formalno predsedavala Saudijska Arabija zaključen je uz zajedničku deklaraciju u kojoj je navedeno da će lideri najbogatijih država sveta uložiti napore da se obezbedi otvoren i nepristrasan pristup vakcinama protiv Covid-19 za sve ljude.

Zemlje G20 radiće na tome da „zaštite živote, pruže podršku sa posebnim fokusom na najugroženije i vrate ekonomije na put obnavljanja rasta, zaštite i stvaranja radnih mesta za sve“, navedeno je u deklaraciji.

Evropska unija izrazila je zadovoljstvo zbog usaglašavanja oko dostupnosti vakcine, ali je podsetila lidere G20 da je potrebno oko 4,5 milijardi dolara za njihov program testiranja, lečenja i vakcinacije, nazvan ACT-Accelerator.

Angela Merkel, kancelarka Nemačke koja predsedava EU, pozvala je na veće napore u obezbeđivanju pristupačnosti vakcine širom sveta. Uprkos obećanju lidera G20, ona je rekla da je i dalje zabrinuta što nije postignut formalni sporazum, prenosi Deutsche Welle.

Foto: Tanjug/AP

U centri političkih komentara samita, očekivano se našao američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump). Politico navodi da je Tramp poručio na samitu G20 da će američku vakcinu prvi primiti američki građani, što je navodno dokaz njegove izolacionističke politike i suprotno stavovima mnogih lidera. Takođe, Tramp je u obraćanju virtuelnom samitu G20 u nedelju rekao da je Pariski klimatski sporazum iz 2015. godine bio osmišljen da „ubije američku ekonomiju“, pre nego da spasi životnu sredinu. SAD su se povukle iz Sporazuma u procesu koji je trajao od 2017. do pre nepune tri nedelje, kada je formalno okončan.

Nezvanično izabrani predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) kome Tramp i dalje osporava pobedu na izborima, izjavio je nedavno da će vratiti SAD u Pariski klimatski sporazum čim bude preuzeo predsedničku dužnost u januaru. Sporazum je potpisalo skoro 200 država. Tramp je rekao na samitu da su SAD redukovale emisiju ugljenika više od bilo koje zemlje, što je tačno, kako navodi Forbes, kada se uzme u obzir apsolutna masa emisije. Kada je reč o procentima redukcije emisije štetnih gasova Amerika nije uspešna kao mnoge druge zemlje.  

Foto: Tanjug/AP

Najavljujući 2017. izlazak SAD iz Sporazuma Tramp je rekao da je njime američka ekonomija „hendikepirana“, ali da je Vašington dobio pohvale stranih prestonica i globalnih aktivista, koji dugo planiraju da se obogate na račun SAD. Američki mediji prokomentarisali su Trampov nastup na G20 kao „labudovu pesmu“, a njegovo napuštanje video konferencije radi odlaska na golf u subotu, kao poruku da više „nije tu“.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponudio je rusku vakcinu Spunik V, koja je znatno jeftinija od onih koje najavljuju Pfizer (19,5 dolara) i Modena (25-37 dolara). Putin je podsetio da su od početka pandemije centralne banke država G20 ubacile oko 12.000 milijardi dolara u novčane tokove za pomoć ekonomiji i upozorio na rizik od devalvacije valuta.    

Foto: Tanjug/AP

Prema navodima CNN, saudijski kralj Salman rekao je da je usvojena Inicijativa iz Rijada o budućnosti Svetske trgovinske organizacije (STO) u cilju izgradnje budućeg multilateralnog sistema trgovine koji bi imao veći kapacitet da odgovori na sadašnje ili buduće izazove.

Od predsednika Turske, koja već neko vreme nije u sjajnim odnosima sa Saudijskom Arabijom, stigla je iznenadna podrška, kada je Redžep Tajip Erdogan rekao da podržava pošten globalni ekonomski rast i podelu bogatstva u skladu sa principima STO. „Zbog toga bi reformski proces trebalo da napreduje“, naveo je Erdogan.

Lideri G20 usvojili su plan za produžavanje moratorijuma na otplatu dugova najsiromašnijim zemljama do sredine 2021. godine, a za dalje će se zajednički dogovarati. Inicijativa G20 za moratorijum otplate pomogla je da 46 zemalja odloži plaćenje 5,7 milijardi dolara. MMF je pozvao lidere G20 na brzu i efikasnu primenu dužničkih olakšica mimo inicijative navodeći da je i drugim zemljama potrebna pomoć.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...