Izazov dug 12 sati

(VIDEO) Slovenački penjači osvojili najviši dimnjak u Evropi

LifestyleRegionVestiZanimljivosti

1.2.2021 17:00 Autor: Julijana Vincan 0

(VIDEO) Slovenački penjači osvojili najviši dimnjak u Evropi (VIDEO) Slovenački penjači osvojili najviši dimnjak u Evropi
Dvoje vodećih penjača sveta, Janja Garnbret i Domen Škofic, rešili su da se suoče sa najvećim izazovom i najvišim dimnjakom u Evropi, koji se... (VIDEO) Slovenački penjači osvojili najviši dimnjak u Evropi

Dvoje vodećih penjača sveta, Janja Garnbret i Domen Škofic, rešili su da se suoče sa najvećim izazovom i najvišim dimnjakom u Evropi, koji se nalazi u njihovoj rodnoj Sloveniji, ali penjanje nije teklo glatko.

Naime, kako dimnjak nekadašnje Elektrane Trbovlje, koji je slao dim svom komšiluku na visini od 360 metara, više nije u funkciji, ovo dvoje penjača uspeli su u svojoj misiji.

„Rutu su osmislili specijalisti za penjanje i IFCS rute, Katja Vidmar i Simon Margon. Na putanji je bilo 13 polja koja su bili izazov, a najteži deo bio je na 257 metara visine“, objavljeno je na sajtu kompanije Red Bull.

Dodaje se da je put u nepoznato trajao skoro 12 sati i da je pao mrak, kao i da je za Janju Garnbret to bio prvi pokušaj multi-pitch uspona, te je priznala da se plašila.

„Bila sam prestravljena pre uspona. Bila sam u strahu od pada, šta može loše sve da se desi, vertikalni pad stvarno deluje stravično. Trebalo mi je da padnem nekoliko puta kako bih se konačno opustila i razbila strah od toga“, izjavila je Garnbret.

Njen kolega i saputnik Domen Škofic imao je iskustvo sa veoma zahtevnim usponima, što mu je pomoglo.

„Dimnjak ipak jeste nešto potpuno drugačije od svega na šta sam se do sada peo, gigantski je i mističan. Osetio sam nelagodnost i strah od nepoznatog, ali sam se brzo sprijateljio sa dimnjakom, ruta je bila divna i izazovna. Jednom kad sam se potpuno fokusirao na penjanje, sve drugo je izletelo iz glave, samo sam uživao”, istakao je Škovic.

Film pod nazivom “360 Ascent” prati celokupnu priču ovog dvojca, od prvog pokušaja do konačnog uspeha, i dostupan je na Red Bull TV streaming platformi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...