(Video) MAJKA HRABROST Prva osoba u SAD primila eksperimentalnu vakcinu

LifestyleSvetVestiZdravlje

25.3.2020 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

(Video) MAJKA HRABROST Prva osoba u SAD primila eksperimentalnu vakcinu (Video) MAJKA HRABROST Prva osoba u SAD primila eksperimentalnu vakcinu
Dženifer Haler (Jennifer Haller) iz Sijetla, majka dvoje dece, prva je Amerikanka koja je dobila eksperimentalnu vakcinu protiv korona virusa. Američki naučnici počeli su... (Video) MAJKA HRABROST Prva osoba u SAD primila eksperimentalnu vakcinu

Dženifer Haler (Jennifer Haller) iz Sijetla, majka dvoje dece, prva je Amerikanka koja je dobila eksperimentalnu vakcinu protiv korona virusa. Američki naučnici počeli su testiranje vakcine na Covid-19, a prvi dobrovoljac je bila Dženifer (43), kojoj je data eksperimentalna vakcina protiv korona virusa.

Naučnici širom sveta pokušavaju što pre da pronađu adekvatan tretman za borbu protiv korona virusa. Ova eksperimentalna vakcina razvijena je u rekordnom roku nakon što je novi virus eksplodirao u Kini I raširio se po celoj planeti, piše „Daily mail“.

Dženifer prima eksperimentalnu vakcinu/Printscreen youtube

„Sada smo tim korona virus. Svi žele da urade ono što mogu u ovakvim hitnim situacijama“, rekla je šef istraživanja Dr Liza Džekson (Lisa Jackson) uoči eksperimenta. “Svi se osećamo tako bespomoćno. Ovo je neverovatna prilika da nešto učinim“, rekla je Dženifer dok je čekala da primi vakcinu. Ona je majka dvoje tinejdžera i „oni misle da je baš cool“  što njihova majka učestvuje u istraživanju.

Još 45 volontera će primiti eksperimentalne vakcine

Pored Dženifer, u istraživanju učestvuje ukupno 45 volontera, kojima će eksperimentalna vakcina biti data u dve doze u razmaku od mesec dana.

Dženifer je primila prvu vakcinu u ponedeljak u levo rame, a sve su zabeležile kamere. Odlično se osećam”, rekla je sa širokim osmehom na licu Dženifer nakon što je primila vakcinu i izašla iz sobe.

Testiranje u ponedeljak je samo početak niza ispitivanja na ljudima, koji su potrebni da se utvrdi da li su vakcine bezbedne i da li imaju efekta na korona virus. Neki pažljivo odabrani zdravi dobrovoljci, starosti od 18 do 55 godina, dobiće veće doze od drugih kako bi testirali koliko jake bi trebalo da budu vakcine. Nema šanse da se neko od volontera zarazi, jer vakcina ne sadrži korona virus.

Čak i ako istraživanje dobro prođe, vakcina ne bi bila dostupna za široku upotrebu narednih 12 do 18 meseci, rekao je dr Antoni Fauci (Anthoni Fauci) sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Ipak, pronalazak vakcine „predstavlja prioritet za javno zdravlje“, rekao je Fauci. Novo istraživanje „lansirano je rekordnom brzinom, a to je važan prvi korak ka ostvarenju cilja“.

Potencijalnu vakcinu, kodnog imena mRNA-1273, razvili su Nacionalni institut zdravlja i privatna biotehnološka kompanija “Moderna inc” za samo 42 dana.

Širom sveta istraživanja na pronalasku vakcine

Ovo nije jedina potencijalna vakcina koja je pronađena. Desetine istraživačkih timova širom sveta trkaju se u pronalaženju i stvaranju  vakcine protiv Covid-19. Očekuje se da će drugi kandidat, koji je dao Inovio Pharmaceuticals, započeti sopstveno istraživanje bezbednosti – u SAD, Kini i Južnoj Koreji – sledećeg meseca.

Eksperiment u Sijetlu započeo je nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju novog virusa zbog brzog širenja u svetu, zarazivši više od 169.000 ljudi i ubivši više od 6.500. Zbog korona virusa koji je prvi put identifikovan u Kini u januaru, mnoge zemlje su zatvorile škole i preduzeća, ograničavajući putovanja, otkazajući zabavne i sportske događaje i upozoravajući ljude da se drže podalje jedan od drugog.

Mnoge zemlje su proglasile i vanredno stanje zbog brzog širenja korona virusa i velikog broja preminulih osoba, naročito starijih od 65 godina.

Većina istraživanja koja se rade na pronalasku vakcine globalno ciljaju na protein pod nazivom “spike“ koji će izazvati stvaranje antitela u organizmu. Ako neko očekuje da će biti izložen pravom korona virusu, njihovo telo će biti spremno da brzo reaguje, jer ovi proteini omogućavaju Covid-19 da se “zakači” za ljudske ćelije.

Ako se ova vakcina odobri, biće prva koja koristi samo delove informacione ribonukleinske kiseline (iRNK) virusa, a ne sam virus. Iako volonteri ne rizikuju da će biti zaraženi novim viursom, bezbednost vakcine još nije poznata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...