VIŠE OD 1.600 ITALIJANSKIH KOMPANIJA POSLUJE U SRBIJI Broj privrednika i investicija iz ove zemlje u stalnom je rastu

InvesticijeNovacSrbijaVesti

3.11.2020 13:43 Autor: Ljiljana Begović 3

VIŠE OD 1.600 ITALIJANSKIH KOMPANIJA POSLUJE U SRBIJI Broj privrednika i investicija iz ove zemlje u stalnom je rastu VIŠE OD 1.600 ITALIJANSKIH KOMPANIJA POSLUJE U SRBIJI Broj privrednika i investicija iz ove zemlje u stalnom je rastu
U Srbiji je registrovano više od 1.600 kompanija koje su u vlasništvu italijanskih akcionara. U tim kompanijama zaposleno je više od 50.000 radnika, od... VIŠE OD 1.600 ITALIJANSKIH KOMPANIJA POSLUJE U SRBIJI Broj privrednika i investicija iz ove zemlje u stalnom je rastu

U Srbiji je registrovano više od 1.600 kompanija koje su u vlasništvu italijanskih akcionara. U tim kompanijama zaposleno je više od 50.000 radnika, od čega 39.000 neposredno zaposlenih i 12.000 angažovanih kao spin-off i lizing osoblje, navodi se u studiji „Italijanska preduzeća u Srbiji. Priča o uspehu“.

Ova publikacija, urađena u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika i sa Ambasadom Italije u Beogradu, biće predstavljena tokom posete zamenika ministra spoljnih poslova Italije Ivana Skalfarota (Ivan Scalfarotto) Beogradu.

U studiji se takođe navodi da je Italija potvrdila poziciju lidera u pogledu broja i obima investicija i da mnoge prisutne kompanije povećavaju svoja ulaganja, a stalno dolaze i novi investitori.

Fabrika automobila
Foto: Tanjug/AP

U Srbiji su prisutne kako velike italijanske kompanije tako i dosta malih i srednjih preduzeća. Rade u brojnim sektorima, poljoprivredi, automobilskom, tekstilnom sektoru i proizvodnji odeće, informacionim tehnologijama.

Takođe i u izradi industrijskih proizvoda, uslugama u oblasti konsaltinga i ugostiteljstva, kao i bankarskom i osiguravajućem sektoru.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo (Carlo Lo Cascio) istakao je da italijanske kompanije u Srbiji svojim investicijama i poslovanjem doprinose razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje.

„Ova studija potvrđuje lidersku poziciju Italije po pitanju stranih investicija u Srbiji i sjajno partnerstvo sa Srbijom, zemljom koja nas prihvata“, izjavio je za Tanjug, Ðorđo Markeđani (Giorgio Marchegiani), predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika i generalni direktor kompanije DDOR osiguranje, deo grupe Unipol.

  • Lelica

    3.11.2020 #1 Author

    Srbija je najjaca! 🤣

    Odgovori

  • Milovan94

    3.11.2020 #2 Author

    Saradnja dve zemlje na zavidnom nivou.

    Odgovori

  • Anna

    4.11.2020 #3 Author

    Italijani su naše komšije, po mentalitetu i temperamentu slični našim ljudima. Trebalo bi da se okrenemo više takvim savezima a ne da jurimo za zemljama koje nas koriste da bi manipulisale i iskorišćavale ovaj narod za svoje ciljeve.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...